27.8 C
Пазарджик
неделя, 14 април, 2024

При симптоми за COVID-19 незабавно звъннете на личния си лекар

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Какви стъпки да предприемем, ако установим, че имаме симптоматика на инфекция с COVID-19?

Според указания на Националния оперативен щаб първото нещо което трябва да направим е да се свържем с личния си лекар по телефона.

Той от своя страна трябва да прецени дали пациентът има нужда от домашна терапия или трябва да бъде хоспитализиран.

КОВИД – 19 може да причини леки грипоподобни симптоми като треска, кашлица, затруднено дишане, болки в мускулите и умора.

Това поне са известните симптоми към този момент. 

Ако установим, че имаме някои от тези състояния от Националния оперативен щаб препоръчват незабавно да се обадим по телефона на личния си лекар.

Той от своя страна провежда обстойна анкета с пациента си – бил ли е в рискови дестинации през изминалите две седмици и срещал ли се е с хора, завърнали се от чужбина.

Много от пациентите си задават въпроса възможно ли е само с обаждане по телефона личният им лекар да прецени дали са заразени с коронавирус или просто имат респираторно заболяване.

На много от личните лекари се налага да правят и домашни посещения. Те не отказват такива, но са притеснени от това, че не се чувстват достатъчно защитени както и от това, че много от пациентите прикриват факта, че скоро са се върнали от чужбина.

Хората, които нямат личен лекар, трябва да се свържат с Регионалната здравна инспекция в своето населено място. Жителите на област Пазарджик могат да се свържат с РЗИ на телефон 034/437-227

При симптоми за COVID-19 незабавно звъннете на личния си лекар

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии