28.9 C
Пазарджик
понеделник, 15 юли, 2024

Протестиращи опитаха да нахлуят в Народното събрание

В този час протестиращите срещу зеления сертификат от „Възраждане“ разкъсаха полицейския кордон и опитаха да щурмуват парламента. Те стигнаха до стълбите, но светкавично прегрупиралите се сили на реда осуетиха нахлуването през парадния вход.

Така групата, която проби кордона на едно място, не може да стигне до самата врата на НС. Протестът скандира „оставка“, а по микрофона протестиращите получават напътствия да заобиколят сградата на парламента. Чуват се възгласи „Давай!“, „Революция!“, „Еничари“.

Вътре в сградата на НС има малцина депутати, повечето си тръгнаха по-рано, а входовете са подсилени с маси и столове. Към момента има един задържан на протеста – арестуван е млад мъж, въоръжен с газов пистолет. Той е отведен в РПУ. Съобщава се за няколко пострадали полицаи. Протестиращите обаче декларираха, че гневът им не е насочен срещу тях.

Самият лидер на „Възраждане“ – Костадин Костадинов, е под карантина и протестът се провежда в негово отсъствие. Това обявиха от партията минути след началото на митинга срещу зеления сертификат на площада до Народното събрание. На площада обаче е инфекционистът Атанас Мангъров, известен с възраженията си срещу ваксинацията, ограничителните мерки и зеления сертификат, който се нареди сред ораторите.

„Каква държава сме ние, че целият КСНС се скрива в миша дупка за това, че на председателя на НС му текнал сополът!“, възмути се в речта си лекарят. „Целта е само да се набоцкаме, но няма никаква полза“, отрече Мангъров ползата от ваксините.

„Костадин Костадинов, за съжаление, е под карантина след тази брутална инсценировка“, обяви ораторът пред протеста по повод заразяването на шефа на НС Никола Минчев след КСНС. Деян Николов извини за отсъствието му лидера на партията, защото, ако се появи, можело да го арестуват и да го затворят за 3 години.

Секунди по-късно Костадинов отправи обръщението си видеостената, инсталирана пред Паметника на Цар Освободител.

„За пореден път на нас ни се изплюха в лицата. Хората, които ме поставиха под домашен арест, живеят с мисълта, че можеш да премахнеш един и по този начин да унищожиш много. Можеш да убиеш революционера, но не можеш да потушиш революцията“, каза още Костадинов.

„Няма значение дали аз съм на площада, или не съм, защото разлика между нас няма. Отидете и питайте тези, които се поставят над българската Конституция и над българския народ – питайте ги кога ще премахнат зеления сертификат“, надъха той протестиращите да щурмуват парламента.

Стотици привърженици на „Възраждане“ излязоха да протестират в уречения час 12.00 пред парламента. Още в първите минути множеството спря движението по „Цар Освободител“ и скандираше „оставка“.

Звучат революционни и възрожденски песни. Чуват се възгласи „Долу мерките!“

Плътен кордон от полицаи възпрепятстват протестиращите да се доближат до сградата на парламента. Униформени и жандармерия са разположени не само по площада, но и в малките преки в подстъпите към него. Недалеч от храм „Ал. Невски“ е инсталирано и водно оръдие за борба с безредиците, има и заграждения покрай сградата на НС.

„Прави се опит за налагане на модерен медицински фашизъм в целия свят. Този фарс трябва да приключи днес“, заяви пред множеството Деян Николов от „Възраждане“, който призна, че на площада има и ваксинирани, и неваксинирани, и хора със сертификат, и такива без.

Според него на КСНС „инсценираха една случка“ със заразяването на председателя на НС. „Готови ли сме за битка? Могат ли да ни спрат?“, надъха той протестиращите.

На площада, според организаторите, има хора от София, Хасково, Димитровград, Харманли, Варна, Пловдив, Велико Търново, Габрово и други градове. Те бяха докарани с автобуси, а някои с лични коли.

Източник: Dir.bg

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии