20.9 C
Пазарджик
петък, 14 юни, 2024

Психолог: Деца ще продължат да раждат деца заради липсата на сексуално образование в училище

Появата на неподходящи информационни материали като брошурата „Любов без последствия“, която шокира Ямбол, може да се случи само в държава без сексуално образование. Това коментира за БГНЕС психологът Иван Игов.

В телевизионен репортаж от днес се казва, че материалите са стигнали до ученическата скамейка, а са били предназначени единствено за кабинети по анонимна консултация и изследване за СПИН.

Подобни проблеми ще продължат и занапред, докато не се въведе сексуално образование в учебната програма, смята Игов.

Психологът разказа, че преди години заедно с негови колеги успели да убедят МОН от необходимостта по такъв предмет. В крайна сметка се стигнало до варианта за включване на 5 часа по психология.

Практиката показала, че когато се стигнело до тази материя, учителите директно я прескачали. Обяснението на Игов е, че когато човек не познава собствената си сексуална същност, няма как да разказва на другите за проблемите.

И не е чудно защо по 400-500 деца годишно раждат деца. Просто защото няма кой да им обясни за превенцията. Заради липсата на информационна кампания сред децата в училище България е и в топ негативната класация на ЕС по раждаемост сред малолетните, обясни психологът.

България е на челни места в списъка с аборти сред непълнолетните момичета на фона на Европа.

Специалистът обвинява и Районните здравни инспекции, които са допуснали тези материали да стигнат до училищата. Според Игов в час трябва да се изготвят специални сборници и учебници.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии