14.9 C
Пазарджик
неделя, 19 май, 2024

Птиците в земеделските земи продължават да намаляват

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Българско дружество за защита на птиците оцени състоянието на 78 широкоразпространени видове птици за периода 2005-2023 г. Според резултатите птиците в земеделските земи намаляват с най-значими темпове.

Тази година се наблюдава спад с допълнителни 5% спрямо предходната. Причините се дължат на продължаващата интензификация на земеделието – разораване на затревени площи, премахване на храсти, интензивното ползване на пестициди и хербициди.

Сред най-значимо намаляващите видове са пъдпъдъкът, черноглавата и сивата овесарка, обикновената кукувица, полската чучулига и домашното врабче.

Сред видовете с нарастваща тенденция са фазанът, гривякът и голямото белогушо коприварче. Със стабилна категория на тенденция са славеят, сойката, свраката, косът и обикновената чинка.

Оценката се базира на 279 места за мониторинг, които обхващат цялата страна и са посетени от стотици доброволци през поне три години в периода на проучването.

СНИМКА:БНР 

Източник: БНТ

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии