27.8 C
Пазарджик
събота, 13 юли, 2024

Работещите в Центровете за спешна помощ излизат на протест

Национален протест на работещите в Центровете за спешна медицинска помощ в страната е насрочен за 19 октомври, пред сградата на Министерския съвет в София, когато ще се състои и първото заседание на новоизбрания парламент.

Протестът ще бъде ефективен, а основната причина е, че в спешните центрове от 10 години насам заплатите не са актуализирани, както и средствата за издръжка на самите центрове. Медиците настояват категорията на техния труд да бъде приравнена към тази на полицаите и пожарникарите, с които те си партнират при извънредни ситуации.

Спешните медици искат извънредният труд да се изплаща ежемесечно, нощният труд да бъде най-малко 2 лв. на час, ваучерите за храна да станат по 150 лв. месечно, а на работещите в отдалечени райони да се изплащат пътни разходи. Декларация с исканията е изпратена до президента, Министерския съвет и всички политически сили с представителство в новия 48-и парламент. Сред исканията на работещите в спешните центрове е основната месечна заплата на лекар там да бъде 2600 лв., на фелдшер – 1800 лв., на мед. сестра – 1650 лв., на шофьор на линейка и на парамедик – 1400 лв.

На 17 октомври здравният министър Асен Меджидиев свика работна среща на членове на Надзорния съвет на Наоционалната здравноосигурителна каса /НЗОК/ и Българския лекарски съюз /БЛС/, както и представители на ръководството на Министерството на здравеопазването, заради нарастващото напрежение в сектора, свързано с възнагражденията на медицинските специалисти. На нея министърът предложи да бъде направено увеличение на цените на клиничните пътеки, но присъстващите не успяха да постигнат консенсус за точен процент  на увеличението, което вероятно ще бъде между 12-20%. Средствата ще бъдат преразпределени от излишъка във фонда, а за да влезе в сила увеличението, ще бъде подписан и нов анекс.

В края на септември Министерският съвет взе решение да отпусне допълнителни средства в размер на 9,8 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за тази година. Тогава служебният здравен министър Асен Меджидиев посочи, че изплащането ще започне от 1 октомври и до края на годината на медиците от спешните медицински центрове ще бъде отпуснато допълнително възнаграждение между 600 и 150 лв. в зависимост от длъжността.

Целта на гласуваните средства е да бъде възстановено заплащането до нивата, когато медиците в Спешната помощ получаваха добавки за лечение по време на пандемията. Въпреки тези усилия на служебното правителство, до трайно решение на проблема може да се стигне единствено ако увеличението бъде заложено в следващия държавен бюджет и то с решение на Народното събрание.

Затова и протестът на медиците остава в сила – точно на 19 октомври, Денят на св. Иван Рилски, който медиците отбелязват от 1995 г. насам и като Ден на българския лекар.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии