28.9 C
Пазарджик
понеделник, 15 юли, 2024

Радев: Имаме капацитета и силите да се справим с тази зараза

Изправени сме пред сериозно предизвикателство като общество, икономика и социален живот, но съм убеден, че имаме и капацитет, и сили да се справим със солидарните усилия на всички.

Това заяви в Плевен държавният глава Румен Радев в отговор на въпроси на журналисти за предприетите мерки за справяне с разпространението на COVID-19.

Президентът проведе среща с кмета Георг Спартански и общинския екип, в която участваха ректорът на Медицинския университет – Плевен проф. д-р Славчо Томов, както и заместник-изпълнителният директор на УМБАЛ „Георги Странски“ и председател на кризисния щаб на болницата, на която бяха обсъдени предприетите в Плевен мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 и осигуряване на своевременно лечение при необходимост.

Президентът добави, че вече са дадени указания от Националния оперативен щаб и голямото предизвикателство сега е тези мерки да се претворят в реалния живот. „Затова огромното натоварване е върху общините да намерят баланс – от една страна, да запазим общественото здраве, а от друга, в никакъв случай да не допуснем парализа на икономиката и на обществения живот“, подчерта Румен Радев. Държавният глава даде висока оценка на предприетите в Плевен мерки с мобилизирането на целия медицински потенциал на Общината, включително на Медицинския университет.

Политиците да не се правят на доктори, защото могат да дадат опасни указания, нито докторите – на политици, призова още президентът и добави, че най-важното в момента е да не се насажда страх и паника, да не се прекъсва общественият живот, нито производствената дейност и да се стига до парализа на икономиката. В Плевен Румен Радев посети високотехнологично предприятие и се запозна на място с прилаганите мерки за създаване на безопасни условия на труд.

Общественото здраве започва от грижата за медицинския персонал, подчерта още президентът и припомни, че това са хората, които трябва и ще ни изведат от тази криза и към тях трябва да има цялостна държавна политика, „не да чакаме да дойде криза и тогава да мислим в какво състояние са нашите здравни работници“.

„В момент на криза всички институции сме единни“, заяви още президентът.„Всяка институция, общинско ръководство и ръководство на фирма, обществена, частна организация трябва да бъдат солидарни, дисциплинирани и да мислят за обществения интерес“, заяви още президентът Румен Радев.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии