18.9 C
Пазарджик
вторник, 16 юли, 2024

Решиха да няма ограничение за изборните секции в чужбина

Със 117 гласа „за“, 8 „против“ и 107 „въздържал се“ депутатите одобриха текстовете в Изборния кодекс, с които пада ограничението за разкриване на избирателни секции в чужбина.

Промяната предложи „Има такъв народ“, а в зала тя получи подкрепа от „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън“ и ДПС.

В досега действащия Изборен кодекс секциите бяха ограничени до 35 на брой за държавните извън Европейския съюз, а лимитът бе въведен от ГЕРБ и тогавашния „Патриотичен фронт“ през 2016 г. с идеята да се ограничат гласовете от Турция. След излизането на Великобритания от Съюза обаче това ограничение се превърна в голям проблем заради големия брой активни български граждани на Острова, които се оплакаха, че не са успели да гласуват.

Промените в изборните правила обслужват ДПС и връщат Република Турция като решаващ фактор в изборния процес у нас – тази теза по време на дебатите поддържаше през цялото време Велизар Енчев от БСП.

„Дами и г-да депутати, срам ме е от вас. Това, което правите сега е чиста дискриминация. Българите по света са равни, имат равни права“, възрази Мика Зайко от ИТН.

„Маските паднаха. Ясно е кои са политическите сили, ясно е кой не иска българите в Западна Европа, Америка и света да гласуват. Страх ви тресе, защото ако българите зад граница гласуват, това ще промени значително политическата картини““, подкрепи промяната и Мая Манолова.

Отново делим българските граждани на живеещи в България, на живеещите в ЕС и на живеещите в държави, извън ЕС. Докато електронното дистанционно гласуване и пощенското гласуване не се въведе в България, не е допустимо да се ограничават правата на българските граждани, където и да се намират по света. Ограничението от 35 секции, въведено през 2016 г., беше обект на договорки от политическите партии“, включи се в дебата председателят на парламента Ива Митева.

В крайна сметка ограничението падна, а депутатите продължават работа по изборните правила, отнасящи се машинното гласуване, гласуването по пощата и редуцирането на Централната избирателна комисия.

Източник: Bulgaria ON AIR

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии