18.9 C
Пазарджик
понеделник, 27 май, 2024

Рибарите в България могат да откриват рибни ресторанти с еврофинансиране

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Рибарите в България ще могат да откриват рибни ресторанти и магазини с европейско финансиране. Това съобщи заместник министъра на земеделието Деян Стратев на форум за приоритетите в новата програма за морско дело и рибарство. Бюджетът на програмата за новия програмен период е 237 млн лв.

С 33 млн. лв. повече спрямо предишния програмен период е бюджетът за Морско дело, рибарство и аквакултури до 2027 г. Бюджетът е разпределен в четири основни приоритета, като са включени и дейности, които отсъстваха в предишния период.

Сред тях е възможността собствениците на риболовни кораби да бъдат финансирани, за да отворят специализирани ресторанти или магазини, в които да предлагат улова си.

Целта е да се повиши консумацията на риба от нас, тъй като България е на едно от последните места в Европа по количеството риба, което слага на трапезата си.

Статистиката сочи, че българинът консумира между 5 и 10 кг риба годишно, докато средното количество за Европа е над 20 кг, а в страни като Португалия, Испания и Франция достига над 50 кг годишно.

Източник: БНР

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии