28.9 C
Пазарджик
понеделник, 22 юли, 2024

Сега е най-добрият момент емигрантите да кандидатстват за възстановяване на надвнесени данъци

Близо 40% от българите, работещи в чужбина, не са потърсили пари, които им се полагат по закон

Темата за данъците остава трудна и неразбираема за много хора, но когато става въпрос за възможност да се получи сериозна сума пари, си струва да се обърне повече внимание и да се проучат процедурите. На практика всеки човек, който работи или е работил в чужбина през последните 4-5 години, има право да възстанови надвнесения данък върху дохода си. А сега е най-добрият момент за подаване на заявление за това.

Според специалистите от RT Tax – една от най-големите фирми за връщане на данъци в Европа, близо 40% от българите не са потърсили парите си, най-вече защото не са запознати с тази възможност. Може да се кандидатства за детски надбавки, връщане на надвнесени данъци, изплащане на неизползвана годишна отпуска, здравно осигуряване – единственото условие е човекът да е работил и да е плащал данъците си.

Съществуват и множество неверни слухове, които допълнително объркват и разколебават работещите в чужбина. Важно е да знаят, че възстановяването на данъка върху доходите им се полага по закон и по никакъв начин не ги лишава от пенсия, обезщетения и други социални облаги. В същия момент от RT Tax споделят, че средната сума, която се възстановява, е около 800 евро.

Какви са сроковете и какво съветват специалистите?

Сега е точният момент за попълване и подаване на данъчна декларация. В някои страни срокът за нея е до края на месец април. След попълването ѝ може да се кандидатства за различни помощи (като детски надбавки) и връщане на надвнесени данъци.

„Съветваме всички хора, които работят в чужбина, да са много изрядни по отношение на данъците в страната, в която работят, тъй като глобите са много солидни“, споделя Росен Ковачев, управител на RT Tax за България. „След края на финансовата година и след като е приключил работа, всеки човек е длъжен да подаде данъчна декларация. Ако не сте подали декларация за 2021 г., сега е моментът да го направите. Повечето чуждестранни инспекторати започват да разглеждат документи и да връщат надвнесени данъци от март месец. Колкото по-рано подадете данъчната си декларация, толкова по-бързо можете да си върнете част от парите обратно“, допълва той.

Мигрантите могат да кандидатстват за възстановяване на данъци 4-5 години назад. Това означава, че сега е последният момент, в който може да се кандидатства за обезщетения за работа в чужбина през 2017 година.

Каква сума можете да си възстановите?

Сумата, която се възстановява, зависи от множество фактори, като средно тя е 804 евро. Ако доходите ви са под облагаемия минимум за съответната страна, може дори да си върнете всички данъци. Можете да изчислите своята приблизителна сума, като използвате калкулатора на RT Tax.

Как да преминете процедурата?

Всеки може да подаде документите към данъчните институции в съответната страна лично или чрез посредническа фирма за възстановяване на данъци. Предимството на компании като RT Tax е сътрудничеството с множество международни институции, благодарение на които част от нужните документи могат да се изискат и по служебен път. Дългогодишният опит от друга страна помага да се намали времето и да се ограничат спънките, които често намаляват шансовете за възстановяване на пълния размер на полагащата се сума.

„Като говорим за срокове, от февруари работодателите започват да изпращат формуляри, които са ви необходими при подаване на данъчна декларация“, споделя още Росен Ковачев. „В страни като Австрия и Холандия срокът за това е до април, но в САЩ работодателите са задължени да изпратят документите до края на февруари. Ако не ги получите, можете сами да ги изискате. Винаги можете да се обърнете и към нас за съвет какви документи ще ви бъдат необходими“, допълват още от RT Tax.

ХХХ

За RT Tax:

RT Tax предлага връщане на данъци от 8 страни. Разполага с екип от висококвалифицирани специалисти с дългогодишен професионален опит. Работи съвместно с чуждестранни данъчни администрации повече от 20 години. Поради тази причина може да гарантира бързо и надеждно връщане на надвнесен данък общ доход.
Основана през 2000 г., RT Tax се превръща във водеща компания за възстановяване на данъци. През годините успява да създаде мрежа от над 400 партньори в цял свят. Помага на повече от 250 000 клиенти да възстановят надвнесените си данъци и този брой нараства с всяка изминала година.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии