21.8 C
Пазарджик
петък, 12 април, 2024

Шест души са били евакуирани вчера от закъсали автомобили в област Пазарджик

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

От 00 до 24 часа служителите на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението“ са реагирали на 1076 сигнала за произшествия. Ликвидирани са 55 пожар и са извършени 1007 спасителни дейности и помощни операции.
За ликвидиране на произшествията във връзка с усложнената метрологична обстановка са участвали 191 екипа, евакуирани са 288 души.

Ето и информацията по области

Област Пазарджик:

Отработени са 7 сигнала за паднали дървета, евакуирани са 6 души от закъсали автомобили.

София
22 екипа са отработили над 110 сигнала за паднали дървета и клони, спасени са осем души.

Област Благоевград:
Получени са 19 сигнала за паднали клони и дървета. Евакуирани са девет души, които са били блокирани в с. Горно Демирево.

Област Враца:
Отработени са 11 сигнали за паднали дървета, над 42 населени места са без електрозахранване. Постъпил е сигнал за около 35 бедстващи хора в хижа „Леденика“ /под пещерата „Леденика“/. Към момента пътя се разчиства.

Област Силистра:
Отработени са около 60 сигнала главно за паднали дървета, без ток са 31 населени места. Евакуирани са 11 души, след получен сигнал за бедстващи хора при селата Средище и Срацимир.Около 18:30 часа е получен сигнал за бедстващи 6 микробуса с деца и възрастни и още около 10 автомобила на границата на областите Шумен и Силистра.

Област Кюстендил:
Отработени сигнали 10 сигнала, населени места без ток – Треклянска, Рила, Бобошево, Невестино, Бобов дол, Дупница, Кюстендил.

Област Видин:
Отработени са 8 сигнала за паднали дървета, населени места без електрозахранване – 24.

Област София:
Отработени сигнали: 16 сигнала за паднали дървета. Населени места без електроподаване има на територията на общините Ботевград, Елин Пелин, Годеч, Правец, Костинброд. Буха евакуирани 25 деца от къща за гости „Алексиевата къща“ в с. Гургулят. Има блокирани хора в хижа „Пробойница“ в с. Губислав. Затворен е за движение пътя Белидие хан – Богьовци-Опицвет.

Област Варна:
Получени сигнали над 100 сигнал, отработени са 63. Евакуирани са 31 души закъсали с автомобилите си на пътя над Аксаково. 15 населени места са без ток. Затворени пътища – гр. Аксаково – гр. Добрич, „Аксаковска панорама“ – с. Кичево, и части на община Аксаково и община Вълчи дол. В община Вълчи дол е обявено бедствено положение.

Област Сливен:
Отработени са 26 сигнала -отстраняване на паднали дървета, върху автомобили и пътното платно. Към момента без ток са 14 населени места. Евакуирани са 6 души, блокирани в леките си автомобили между селата Стара река и Раково, област Сливен.

Област Русе:
Отработени са над 36 сигнала за паднали дървета и клони. Евакуирани бяха две деца на пътя Русе –Бяла до с. Волово.

Област Шумен:
Отработени са над 39 сигнала, евакуирани са 12 души. Обявено е бедствено положение за област Шумен, но без гр. Шумен. Всички пътища на територията на Шуменска област са непроходими.

Област Разград:
Отработени са над 25 сигнала главно за паднали дървета и клони. Оказано съдействие на ЦСМП за достигане до болни хора – 4 души, девет души са евакуирани от закъсали автомобили. Затворени са всички пътища за снегопочистване. Осигурен е достъп до местността Пчелина като е извършена евакуация на 18 души от вилна зона. Населени места без електричество има в общините – Разград, Исперих, Кубрат, Лозница, Самуил, Цар Калоян, Завет. Обявено е бедствено положение в област Разград.

Област Плевен:
Отработени са над 50 сигнала, има населени места без ток.

Област Ловеч
Получени са 29 сигнала за паднали дървета и клони на пътното платно, скъсани ел. проводници, хора не можещи да напуснат почивни бази заради непочистен път.Евакуирани са бедстващите хора на прохода Троян – Кърнаре. Прохода Троян – Кърнаре е затворен за МПС, поради обилен снеговалеж и навявания. Движението по път III-358 Шиково-Рибарица е затворен за МПС, поради обилен снеговалеж. Пътя между гр. Ловеч и гр. Плевен- II-35 е затворен за движение поради снегонавяване. Пътищата на територията на областта са проходими при зимни условия и повишено внимание. Прекъснато електрозахранване в гр. Тетевен, гр. Ябланица и гр. Угърчин. Има села и квартали без електрозахранване.

Област Стара Загора
Отработени са над 20 сигнала, сред тях за закъсали автомобили с хора, евакуирани са 12 души.

Област Велико Търново
Отработени са 54 сигнала, евакуирани са 94 души от заседнали автомобили.

Област Пловдив
Обработени са над 140 сигнала за паднали клони и дървета върху паркирани автомобили. Евакуирани са 43 души от хижа „Върховръх“. Направена е организация за достигане на почиващите 20 души в хижа „Академик“.

Област ПерникОтраб
отени са 20 сигнала за паднали дървета, 16 населени места са без ток.

Област Добрич
Отработени са 13 сигнала за паднали дървета, евакуирани са 9 души от закъсали автомобили, 84 населени места са без електроподаване.

Област Бургас:
Отработени са 8 сигнала за паднали дървета.

Област Габрово
Отработени са 19 сигнала за паднали дървета. Обявено е бедствено положение в община Трявна.

Област Търговище:
Отработени са 24 сигнала за паднали дървета, 25 населени места са без ток, има и 10 населени места без достъп. Обявено е бедствено положение в община Омуртаг..

Към момента силите и средствата на звената на ПБЗН участват в локализирането и ликвидирането на 68 произшествия:

Област Враца – постъпил е сигнал за около 35 бедстващи хора в хижа „Леденика“ (под пещерата „Леденика“), към момента пътя се разчиства.

София област – сигнал за бедстващи 25 човека в х. Пробойница над с. Губислав, общ. Своге, към момента пътя се разчиства. Пътя между с. Пожарево и с. Росоман е блокиран от преспи и има около 40 затънали автомобила. Предадено на АПИ, изпратен е екип на РСПБЗН Сливница. Разчиства се в момента.

Област Пловдив – Направена е организация за достигане на почиващите 20 души в хижа „Академик“, като в момента работи багер от фирмата осигуряваща снегопочистването на пътя към община Родопи.

Източник: ГДПБЗН

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии