11.9 C
Пазарджик
вторник, 23 април, 2024

Ще екстрадира ли България Желяз Андреев?

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Окръжният съд в Добрич ще реши има ли основание 29-годишният Желяз Андреев да бъде екстрадиран от страната.

Андреев беше задържан в родния му град по искане на прокуратурата в Маями. Бил е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол.

Заповедта за задържане, пълното описание на престъплението, за което се разследва Андреев в САЩ и изричното заявление, че желаят мъжът да бъде екстрадиран, са постъпили във Върховната касационна прокуратура.

Арестът е във връзка с водено разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях са българи.

Според обвинението сънародниците ни са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолетите на сирийските авиолинии. Според САЩ те са свързани с терористична дейност.

Андреев от години живее в София и работи в кол център. За Великден се връща в родния Добрич заедно с приятелката си. Повикан е в полицията за справка, след което обаче е задържан във връзка с водено от американските власти разследване.

Приятелката му Милена Здравкова разказа пред bTV, че той е разбрал за разследването случайно през 2015 г., когато му казали, че името му присъства в списък с обвинени.

Милена познава Желяз от 2013 г., когато работили заедно във въпросния кол център в София. Всеки от нас е контактувал с клиенти по списък, даден му от отдел „Продажби”, каза Милена Здравкова.

По думите ѝ Желяз е бил служител на ниско ниво в кол центъра и технически е обработил продажбата на резервна част за сирийските авиолинии, които се оказали с двойна употреба, без той да знае.

Фирмата била регистрирана в София и със седалище в Маями. Нашите договори бяха по българското законодателство и не сме подозирали, че трябва да се съобразяваме с чужди закони, коментира още приятелката на Желяз Андреев.

Тя се надява, че нашата държава няма да позволи Желяз да бъде екстрадиран и съден за нещо, за което няма вина.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че няма случаи, в които България да е отказала екстрадиция в последните години.

Приятелите на Желяз организират протест в негова подкрепа на 12 април от 18 ч. пред Съдебната палата в София.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии