10.9 C
Пазарджик
неделя, 25 февруари, 2024

Синдикат Образование настоява за 15% увеличение на заплатите в сектора

От синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ настояват в открито  писмо до премиера Николай Денков и до министъра на финансите Асен Василев за 15% увеличение на заплатите на работещите в отрасъл „Образование“ през следващата година. При увеличение по-ниско от 10% профсъюзът ще започне незабавно организация за протестни действия, съобщава БНР.

За увеличение на учителските заплати с 15 на сто през следващата година са необходими допълнително 200 милиона лева, изчисляват от синдикат „Образование“, откъдето заявяват, че не приемат проектобюджет 2024. Правителството да отдели 6% от брутния вътрешен продукт за образование е друго искане на синдиката, според чиито изчисления предвидените средства за сектора през 2024 не достигат дори 3,9 на сто от БВП, ако от тях се изключи европейското финансиране.

От профсъюза обвиняват финансовия министър Асен Василев в неспазване на училищния закон, според който разходите за образование не трябва да намаляват всяка следваща година.

От „Подкрепа“ изразяват несъгласие и са готови на стачки, ако спестените от училищата в края на тази година пари не им бъдат върнати в началото на следващата, а останат в бюджетите на общините за новините.

Източник: БНР

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии