10.9 C
Пазарджик
вторник, 23 април, 2024

Сирени ще огласят България в памет на загиналите за свободата и независимостта на страната

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Звук на сирени ще огласи България точно в 12.00 часа в продължение на 2 минути. 

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места, с изключение на влаковете, следва да спрат и да останат на място.

Така в Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България ще отдадем своята почит към героите.

Този ден се чества на 2 юни, въпреки че фактическата дата на смърт на Христо Ботев е 1 юни 1876 г.

Като национален революционер Ботев се явява продължител на делото на Георги Раковски и Васил Левски. Единственото радикално средство за разрешаване на националния въпрос той вижда само в революцията. 

Ботев ратува и за балканска федерация като средство, което би съдействало за разрешаване на националния въпрос на Балканите. Интернационалист по убеждения, Ботев защитава правото на българския народ за самоосъзнаване и самоуправление, обявява се за радикалната революционна борба за сметка на „просветителната“ идеология, против експлоатацията на по-слабите в социално отношение от страна на по-силните.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии