11.9 C
Пазарджик
вторник, 27 февруари, 2024

След снежното бедствие-къде все още няма ток?

Министърът на енергетиката Румен Радев даде актуална информация за ситуацията с електропреносната мрежа. Към 11 часа днес аварии има по електроразпределителните мрежи Запад и Север, по южната – няма.

Мрежа Запад – Работи се по отстраняването на повреди на 175 трафопоста в 68 населени места. 9507 са засегнатите абонати.

Мрежа Север – Работи се по отстраняването на повреди на 163 трафопоста в 58 населени места. Засегнатите абонати са общо 8234. Става дума предимно за областите Габрово, Шумен, Търговище и Разград, частично в Силистра и община Горна Оряховица.

Близо 12 200 трафопоста са били засегнати от бурята в събота насам.

„Приоритизирали сме местата така, че там, където има най-голям засегнат брой хора, да получат първи електрозахранване“, каза Румен Радев.

Всички останали проблеми, включително по газопреносната мрежа и хранилището в Чирен, са отстранени, заяви министърът.

В енергийното министерство е започнал разбор на проблемите, възникнали при справянето с щетите от обилния снеговалеж. Министърът призна, че слабостите не са малко и настоява в срещите да участват и представители на енергодружествата.

И Енергийният системен оператор, и трите ЕРП-та, опериращи на територията на страната, имат установени свои планове за действие при различни метеорологични условия, същото важи за регионалните им структури, поясни Румен Радев.

“ За всеки отделен експлоатационен район имаме планове за действия при обилен снеговалеж, поледици и ураганни ветрове. Именно по тези планове се структурират аварийните или ремонтно-възстановителните групи. В същия аспект са развити такива планове и в ЕРП-тата. Освен екипите, които са организирани като аварийни служби, имаме мобилни и камерни лаборатории навсякъде, специализирана техника. На доста места има и договори с външни фирми за по-специална механизация“.

Радев заяви, че ще свика допълнителна среща с представители на редица министерства – МРРБ, МВР, МОСВ, МЗ, МЗХ, тъй като има слабости в работата на справянето с кризи.

„Считам, че в този формат на управление има смисъл не само, за да се бяга след вятъра, а превенцията да е в резултат на осъзнати слабости и непланирани обмислени действия след това, а не да се оставят нещата на самотек година след година. Очевидно е, че сме в процес на сериозни климатични промени и не можем да се преструваме, че те не съществуват“.

Източник: БНТ

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии