13.9 C
Пазарджик
неделя, 21 април, 2024

Служебните адвокати могат да получават авансово хонорарите си

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Облекчени са условията за авансово плащане на адвокатските хонорари  за правна помощ по време на извънредното положение и 6 месеца след отмяната му.

Това стана след като Правителството прие промени в Наредбата за заплащането на правната помощ.

Правителството прие да отпадне срокът за подаване на искане за авансово плащане на възложена правна помощ преди, по време на извънредно положение и до 6 месеца от отмяната му.

Адвокат Иван Главчев, поясни за Телемедиа, че в случай че делото продължи повече от 6 месеца, е предвидено заплащане до 50 на сто от възнаграждението авансово.

Правната помощ осигурява на всеки български гражданин конституционно предвиденото право на защита, в случаи, че подведения под отговорност няма финансова възможност сам да си наеме адвокат. Според адвокат Главчев, обаче промените няма да подобрят финансовото състояние на служебните защитници.

Към момента принципът в уредбата е, че дължимите на служебните адвокати възнаграждения за предоставена правна помощ се плащат след осъществяването й.

 

 

От промените  ще се възползват над 6300 адвокати от общо 27 адвокатски колегии в страната.

Служебните адвокати ще могат да получават авансово хонорарите си

Облекчени са условията за авансово плащане на адвокатските хонорари  за правна помощ по време на извънредното положение и 6 месеца след отмяната му. Това стана след като Правителството прие промени в Наредбата за заплащането на правната помощ.

Правителството прие да отпадне срокът за подаване на искане за авансово плащане на възложена правна помощ преди, по време на извънредно положение и до 6 месеца от отмяната му. Адвокат Иван Главчев, поясни за Телемедиа, че в случай че делото продължи повече от 6 месеца, е предвидено заплащане до 50 на сто от възнаграждението авансово:

Синхрон: 141 от 00.54 тука става  до 01.32 другото Иван Главчев адвокат

Правната помощ осигурява на всеки български гражданин конституционно предвиденото право на защита, в случаи, че подведения под отговорност няма финансова възможност сам да си наеме адвокат. Според адвокат Главчев, обаче промените няма да подобрят финансовото състояние на служебните защитници:

Синхрон: 141 от 02.09 мое лично  до 02.35 доходи  

Към момента принципът в уредбата е, че дължимите на служебните адвокати възнаграждения за предоставена правна помощ се плащат след осъществяването й:

Синхрон: 141 от 02.40 след  до 03.09 прави

От промените  ще се възползват над 6300 адвокати от общо 27 адвокатски колегии в страната.

Служебните адвокати ще могат да получават авансово хонорарите си

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии