13.9 C
Пазарджик
вторник, 21 май, 2024

Служителите в НСИ искат увеличение на заплатите

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

В резултат на проведената преди дни пресконференция на КТ „Подкрепа“, на която беше изтъкнато недостатъчното заплащане на служителите в Националния статистически институт, председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов се срещна с Кремена Атанасова, председател на Синдиката на административните служители „Подкрепа“, и Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“.

На срещата отново бяха обсъдени ниските заплати в системата на НСИ и необходимостта от увеличаването на разходите за издръжка, което не е правено от години.

Кремена Атанасова и Ваня Григорова подчертаха, че синдикатът ще подкрепи исканията на НСИ за минимум 30% увеличение на заплатите и увеличение на издръжката, което ще доведе и до подобряване на условията за труд.

Доц. Атанасов отбеляза, че преди повече от месец чрез ресорния вицепремиер е изпратил писмо за ситуацията в НСИ и е поискал среща с министъра на финансите, но отговор не е получен. Той изтъкна, че вече близо година има подписан Ангажимент на правителството на Република България във връзка с доверието в статистиката – документ, изискван от Евростат, който трябва да гарантира професионалната независимост на българската статистика, в това число осигуряване на финансови и човешки ресурси, необходими за запазване и подобряване на качеството на официалната статистика.

Синдикалните представители потвърдиха намерението си в края на седмицата да организират национален протест, на който да поискат достойно заплащане за работещите както в частния сектор, така и в държавната администрация. Впоследствие протестът ще премине в едночасови стачки, а ако се наложи – и в безсрочни ефективни стачни действия.

Източник: НСИ

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии