36.9 C
Пазарджик
неделя, 14 юли, 2024

Служителите в затворите отбелязват професионалния си празник

Работещите в системата на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) към Министерството на правосъдието отбелязват днес професионалния си празник. Той е обявен с решение на Министерския съвет от 15 декември 2006 г. , сочат данни на отдел „Справочна“ на БТА. На тази дата – 29 януари, през 1879 г. са утвърдени от императорския руски комисар А. М. Дондуков – Корсаков „Привременните правила за учредяването на затворите“ – исторически документ за системата, който е първата крачка към изграждане на модерна за времето си и специализирана структура по изпълнение на наказанията, се посочва в историческа справка на сайта на ГДИН.

До 1891 г. затворите влизат в структурата на Министерството на вътрешните работи. След това преминават на подчинение на Министерството на правосъдието и постепенно се регламентира и осигурява организацията на затворническия труд, който е основно направление в превъзпитанието на осъдените и важна част от подготовката им за живот в свободни условия.

В момента териториалните служби на дирекцията включват 12 затвора с 26 затворнически общежития от открит и закрит тип, един поправителен дом за непълнолетни момчета към затвора във Враца и един поправителен дом за непълнолетни момичета към затвора в Сливен, както и седем областни служби „Изпълнение на наказанията“, се посочва в сайта на дирекцията.

Очаква се тази година до края на април да бъде завършено изграждането на новия затвор в село Самораново до Дупница. Това е един от приоритетите на Министерство на правосъдието.

Предвижда се новият затвор да отговаря на всички европейски стандарти. Той ще бъде първият построен у нас от над 60 години насам. Неговият капацитет е за 400 лишени от свобода. В проекта е заложено изграждането на нов учебен център за персонала, където кандидатите за служители на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ ще бъдат подготвяни по специално разработени програми и методики.

От Министерство на правосъдието заявиха, че са факт и първите стъпки за създаване на два пилотни „зелени“ затвора у нас. Обсъждат се варианти лишените от свобода и персоналът от затворите в Белене и в Плевен да са първите, които ще бъдат обучени към придобиване на знания и умения в областта на екологичната икономика.

Източник: БТА

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии