26.9 C
Пазарджик
вторник, 16 април, 2024

Стартираха обучения за професионална квалификация и ключови компетентности на безработни лица

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Агенцията по заетостта стартира обучения за професионална квалификация и ключови компетентности на безработни лица, които ще се реализират от Държавно предприятие „Българо-германски център“ /ДП БГЦПО/ и Център за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи /ЦРЧРРИ/. Тяхното финансиране е договорено на основание Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. Така, още от първите месеци на годината, Агенцията по заетостта и Министерството на труда и социалната политика ще дадат възможност на безработни лица да увеличат възможностите си за започване на работа.

Регистрираните безработни във всички бюра по труда в страната могат да се включат в обученията на ДП БГЦПО, които се провеждат в 4-те учебни бази в градовете Пазарджик, Плевен, Стара Загора и Смолян. Повечето обучения предлагат пакет от курсове за професия и подходящи за нея ключови компетентности и умения, а някои включват и професионално ориентиране на безработните лица за бъдещата им трудова реализация.  

Обучението на лицата в двата центъра се заплаща със средства от държавния бюджет. Участниците в обученията се стимулират и чрез предоставянето на средства за стипендии в размер на 10 лв. за всеки присъствен ден. На обучаващите се в ДП БГЦПО от други населени места се поемат разходите за осигурено в клоновете общежитие, както и за транспорт един път месечно за отиване и връщане от постоянното им местоживеене.

През предходните две години придобилите в двата центъра професионална квалификация или ключови компетентности са близо 1/5 от общо обучените над 28 700 безработни лица. Оn-line анкета на Агенция по заетостта сочи, че 96% от обучаващите се в ДП БГЦПО и ЦРЧРРИ считат, че новите знания и умения ще им помогнат да започнат работа.

За да се включат в обучение, безработните лица трябва да подадат заявление по електронен път или на място в бюрото по труда, в което са регистрирани. Желаещите да кандидатстват безработни лица могат да намерят графика на планираните за 2023 г. обучения на сайта на ДП БГЦПО и на сайта на ЦРЧРРИ.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии