28.9 C
Пазарджик
понеделник, 15 юли, 2024

Три български салати са в топ 50 на най-вкусните в света

Три български салати попаднаха в ТОП 50 на най-вкусните в света. Това са шопската, овчарската и „Снежанка“. Класацията е на световния кулинарен пътеводител Taste Atlas.

На първо място от трите е шопската салата. Тя се нарежда на второ място след гръцката салата „Дакос“. Тя се приготвя от сухари, домати, сирене и подправки. Нашето ястие се нарежда пред тунизийската салата мишуия, която пък се състои от печени на жарава домати, чушки, лук и чесън се смилат на пюре. Подправят се с олио и черен пипер. Готовата салата се гарнира с паста от риба тон и сварени яйца.

Овчарската салата е на 7-мо място в класацията, а „Снежанка“ е на 15-то.

Шопската салата е създадена от професионални майстори готвачи от ДСП „Балкантурист“ през 1956 г. в ресторант „Черноморец“ в тогавашния курорт „Дружба“ (днес „Свети Константин и Елена“). За пръв път рецептата за салатата се появява през 1956 г. в „Книга за домакинята“ под. ред. на П.Чолчева и Ал.Русева – тя съдържа всички компоненти на днешната шопска салата, с изключение на сиренето, съобщава „Фокус“.

Някои от представите пък за овчарска салата са, че тя трябва задължително да е със заливка от бяла майонеза и/или извара (или друг вид сходна смес), водят до това тя да се сервира понякога със заливка дори от високомаслено кисело мляко, което доста променя основния вкус на салатата. В действителност заливката на овчарската салата е от сместа на сварени яйца със сирене и бульонът от сварените без черупка (забулени, поширани, пуширани) яйца.

„Снежанка“ също възниква и еволюира като изделие на българското държавно обединение „Балкантурист“ в края на 1970-те години.

Сродна е с гръцката салата дзадзики, с турската джаджък и на подобни в сръбската, македонска и др. балкански кухни. 

Източник: България Он Еър

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии