18.9 C
Пазарджик
вторник, 16 юли, 2024

Три медала за България от олимпиада по Биология

Златен, сребърен и бронзов медали завоюваха българските млади биолози на международната олимпиада по биология (IBO) в Ал Аин, ОАЕ. Това съобщи проф. Албена Йорданова от СУ „Св. Климент Охридски“, ръководител на отбора.

Националният ни отбор по биология е в състав:

Петър Стоилов Жотев – ученик в 12 клас, СМГ „Паисий Хилендарски”, гр. София
Виктор Делянов Лилов – ученик в 11 клас, СМГ „Паисий Хилендарски”, гр. София

Виктория Цветозарова Иванова – ученичка в 12 клас, МГ „Гео Милев“, гр. Плевен
Яна Александрова Атанасова – ученичка в 12 клас, НПМГ „Акад. Л. Чакалов”, гр. София

Състезанието е индивидулано и се проведе в три дни, в които участниците решаваха 4 практически задачи в областта на биоинформатиката, молекулярната биология, биохимията и екологията, а в допълнение трябваше да анализират и решат над 400 теоретични задачи.

Тази година олимпийците ни по биология се съревноваваха с 320 представители от рекорден брой страни – 80.

За трети път златен медал спечели дванадесетокластникът от СМГ Петър Жотев. Постижението му е исторически прецедент, защото състезателите имат право да участват само по два пъти на международната олимпиада, но заради Covid пандемията е било прието онлайн участието да не се счита за реално присъствие. Така Жотев се оказал единственият биолог в света с три златни медала.

Най-младият състезател в отбора – Виктор Лилов, който е член и на Националния отбор по химия, спечели сребърен медал на своето първо участие на IBO!

Виктория Иванова – 12 клас от МГ „Гео Милев“ в Плевен завоюва бронзов медал. А Яна Атанасова от НПМГ е удостоена с грамота за достойно представяне!

България е една от шестте страни-основателки на олимпиадата през 1989 г. Досега нашите състезатели са спечелили 9 златни, 16 сребърни и 53 бронзови медала!

Ръководители на отбора са проф. Албена Йорданова от Медицинския факултет на СУ, д-р Радослав Александров от Института по молекулярна биология при БАН и Теодор Трифонов от Института по биоразнообразие, БАН. В подготовката на олимпийците ни взеха участие преподаватели от Биологически и Медицински факултет на СУ, както и от БАН. Подготовката и участието на отборите ни в международните олимпиади по природни науки се извършва благодарение на подкрепата на Министерството на образованието и науката, Фондация „Америка за България“ и Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.

СНИМКА:БНР

Източник: БНР

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии