8.8 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

Туристическите фирми могат да кандидатстват с проекти за внедряване на иновации и енергийна ефективност

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Фирмите от туристическия сектор могат да кандидатстват с проекти за внедряване на иновации и осигуряване на енергийна ефективност, както и за оборотни средства. Това обявиха министрите на туризма и на иновациите и растежа д-р Илин Димитров и Александър Пулев на среща с туристическия бранш във Варна.

Министерството на туризма и на иновациите и растежа представиха възможностите за финансиране на туристическия бизнес по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и по европейски фондове.

Министър Пулев заяви, че има пари за иновации, енергийна ефективност и оборотни средства за туристическия бизнес по линия на Министерството на иновациите и растежа. Той обяви, че днес е отворена процедура по ПВУ с бюджет 30,6 млн. лв. за киберсигурност и ИКТ решения. Това е втората процедура, която Министерството на иновациите и растежа (МИР) стартира по Плана за възстановяване. Насочена е към малките и средните предприятия, включително в сектор туризъм. По процедурата за ИТ решения българските компании могат да получат грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране.

По ПВУ, освен за ИКТ решения и киберсигурност, фирмите от туристическия бранш ще могат да кандидатстват до края на годината и по предстоящата процедура за ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия, с бюджет от 200 млн. лв. Те ще могат да се възползват и от гаранционни инструменти за над 290 млн. лв. за растеж и за енергийна ефективност и възобновяема енергия. Така средствата през ПВУ по линия на МИР за туризма са близо 550 млн. лв. само до края на годината.

По линия на одобрената на 3 октомври в Брюксел Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП) туристическият бизнес ще може да кандидатства за още близо 550 млн. лв. по различни процедури, свързани с  разработване и внедряване на иновации.

Браншът е допустим и по линия на ресурс за оборотни средства през Фонда на фондовете и ББР. По програма Възстановяване на Фонда, през седем банки компаниите могат да вземат необезпечени кредити за 225 млн. лв., вкл. ресторанти, хотели и туроператори. В допълнение ББР също предлага оборотни кредити за компаниите от сектора на туризма – хотелиери и ресторантьори, като  средствата могат да се ползват както за покриване на текущи нужди, така и за рефинансиране на съществуващи задължения.

Пулев посочи, че ББР трябва да прави повече за бизнеса и призова, че кани туристическия бранш да разработят заедно с МИР нови инструменти  през ББР за подкрепа на операторите в сектора на туризма по примера на подобни инструменти, които МИР и ББР разработват и за иновациите в земеделието.

Главният директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към МИР Илияна Илиева добави, че министерството е сключило договор с Министерство на туризма по ОПИК на стойност 62,8 млн. лв. за справяне с миграционните предизвикателства вследствие на конфликта в Украйна. По него са преведени на родните хотелиери средства за разходи до момента за над 1 млн. нощувки на 93 834 бежанци, като първо МИР е изплатило авансова над 12 млн. лв. и предстои одобрение и плащане на междинен отчет на стойност още над  47 млн. лв.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии