10.9 C
Пазарджик
вторник, 23 април, 2024

Тютюнопроизводителите ще получат 70 милиона лева за Кампания 2023

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Схемата за преходна национална помощ за тютюн се прилага от 2015 г.

Финансов ресурс в размер до 70 700 159 лева по интервенцията за преходна национална помощ за тютюн за Кампания 2023 г. утвърди на свое заседание Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

Размерът на подпомагането е обсъден с представители от бранша на Консултативен съвет по тютюна, проведен на 16 януари 2024 г.

Съгласно последната реформа на общата селскостопанста политика, за периода 2023 – 2027 г., право на подпомагане по интервенцията за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през която и да е година на референтния период 2016 – 2018 г., който е изкупен по реда на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия.

Допустими за участие в интервенцията за преходна национална помощ за тютюн са земеделски стопани, които продължават да извършват земеделска дейност, като това изискване се приема за изпълнено, когато към момента на подаване на заявлението за подпомагане или на плащането на помощта са вписани в регистъра.


Преходната национална помощ за тютюн се изплаща на килограм въз основа на годишното количество изкупен качествен (1 – 3 класа) тютюн по сортови групи, както и диференцирано за различните количества в сортовите групи през една от годините на референтния период.


Земеделският стопанин заявява еднократно при първото заявяване на интервенцията въз основа на коя от годините на референтния период, през която е отглеждал тютюн, да се определи размерът на изкупения тютюн по сортови групи.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии