8.9 C
Пазарджик
неделя, 25 февруари, 2024

Утвърдиха график за ползване на водите от язовирите

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров утвърди графика за използване на водите от комплексните и значими язовири за месец май 2020 г.

Министерство на околната среда и водите управлява водите на 52 броя комплексни и значими язовира, като ежедневно следи състоянието им.

Сумата от наличните в тях завирени обеми към 29.04.2020 г. е 4362,7 млн. м3, което представлява 61,3% от сумата на общите им обеми.

Според основното им предназначение наличните в тях завирени обеми са както следва:

·питейно-битово водоснабдяване – 67,2% от общия им обем;
·напояване – 46,9% от общия им обем;
·енергетика – 80,5% от общия им обем.

МОСВ ежедневно следи състоянието на язовирите и при прогноза за очакван голям приток дава предписания за контролирано освобождаване на обем чрез деривации, ВЕЦ или основен изпускател.

Язовирите не са в режим на провеждане на високи води и в тази връзка не се налага допълнително наблюдение, с по-голяма честота.

За част от язовирите, разрешените водни обеми за питейно-битово водоснабдяване са редуцирани в съответствие с реално използваните води през предходните месеци, с цел акумулиране на обем. За язовирите с нисък обем са ограничени и част от заявките за напояване.

В графика за месец май са предприети следните действия за язовирите, предназначени за питейно-битово водоснабдяване, които са с процент на запълване под или около 50%:

Планираните ремонтни дейности на съоръжения, заложени в месечен график за използване на водите на комплексните и значими язовири за м. май 2020 г., са следните:

За яз. „Батак“ се планират водолазни огледи. За извършването им ще бъдат изпуснати енергийно непреработени води в размер до 0.1 млн. м3.

За яз. „Тополница“ ще се извършват функционални проби на ВЕЦ „Тополница“, поради което ще бъдат освободени 0,2 млн. м3 енергийно непреработени води.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии