13.9 C
Пазарджик
вторник, 21 май, 2024

Важно за пенсионерите, които ще получат допълнителни 120 лева

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Със Закона за държавния бюджет на Република България е определено, че през 2021 г. гражданите в България, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е от 300,01 лв. до 369 лв. включително, ще получат еднократно годишна финансова подкрепа за хранителни продукти в размер на 120 лв.

Добавката, която се изплаща в размер на 50 лева месечно, няма да се взема предвид, съобщиха от Регионалната дирекция социално подпомагане в Пазарджик. Средствата ще се изплащат от социалните дирекции въз основа на предоставена от Националният осигурителен институт информация за хората с пенсия в посочения диапазон и начина, по който тя им се изплаща – чрез пощенска станция в страната или по лична банкова сметка.

За получаването на годишната финансова подкрепа не е необходимо гражданите да подават заявления. Изплащането в пощенските станции ще бъде в периода от 19-и до 26-и април, включително. В същия период сумите ще бъдат преведени и по банковите сметки на пенсионерите. В случай, че някой от гражданите не получи дължимите средства в пощенска станция, от която обикновено взема пенсията си, е необходимо да се обърне към Дирекция „Социално подпомагане“ по местоживеене за уточняване на актуалния му адрес, за да може да бъде включен в списъците в следващ период.

От РДСП напомнят, че всички лица, които са клиенти на Дирекциите „Социално подпомагане“ ще получат тази еднократна годишна финансова подкрепа по същия начин, по който получават и помощите си – по банкова сметка или по пощата.

Лицата, които не са клиенти на Дирекциите „Социално подпомагане“ (не получават помощи) ще получат еднократната помощ по начина, по който получават пенсията си – по поща или по банкова сметка.

В периода 19-26 април 2021 г. ще бъде изплатена еднократна годишна финансова подкрепа за хранителни продукти на лица, които са придобили право на пенсия до 23.03.2021 г. и отговарят на горепосочените условия.

В следващи три поредни плащания до края на 2021 г. ще бъдат включени нови лица, които междувременно са придобили право на пенсия, като отпуснатата им пенсия е в диапазона от 300,01 лв. до 369 лв. и не са били включени в предни плащания или такива лица, които са получили индексация на пенсията и размера й е в горепосочения диапазон.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии