23.9 C
Пазарджик
понеделник, 27 май, 2024

Вдигат линията на бедност

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Линията ще бъде увеличена с 22 лв. от 2024 година. С нея са обвързани социалните помощи и редица социални плащания. Проектът беше обсъден от представители на синдикатите, бизнеса и правителството на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Удовлетворени сме от Министерството на финансите, че прави предложения, които запазват данъчната система и данъчния модел, тъй като отчитаме, че това е едно от малките неща, които не се променят. Те са консервативна система в България. За нас е важно тази система да се запази, още повече, че промени в системата следва да станат след предварително обсъждане“, казаха част от синдикатите.

И заявиха, че са били дискутирани и мерките, свързани с подаването на сигнали за извършени данъчни престъпления.

„Работодателските организации изразихме доста съмнения. От Министерството на финансите казаха, че е възможно да бъде подаден праг на същественост по отношение на тези сигнали, за да се избегне използването на този механизъм за атака срещу конкурентни фирми, или други користни цели. Това също трябва да се помисли“, потвърдиха те.

А КТ „Подкрепа“ подкрепя предложените изменения, които целят изсветляване на икономиката и по-добра събираемост: „Подкрепихме и увеличението на линията на бедност, но считаме, че тя може да се актуализира, тъй като методиката работи с данни отпреди 3 години. Тя не отчита реалностите към днешна дата и би трябвало да се извършат определени промени. Второто важно нещо е приравняването на гражданските към трудови договори. Това ощетява част от хората и там трябва да се намери адекватно решение.“

Източник: България Он Еър

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии