8.8 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

Вижте къде се очаква днес да се повишат речните нива

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Очакват се повишения на речните нива днес и през следващите два дни, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В сряда (28 юни) и през нощта срещу четвъртък (29 юни) ще се повишават речните нива в целия Дунавски басейн, по-съществено в горните части от водосбора на р. Искър и във водосборите на реките Янтра и Русенски Лом. В четвъртък през деня, отново в резултат на валежи, се очакват краткотрайни повишения на речните нива във водосборите на реките източно от този на р. Искър. В петък (30 юни) речните нива в басейна ще се понижават, посочиха от МОСВ.

Краткотрайни повишения на речните нива днес ще има във водосборите на южночерноморските реки. От вечерните часове в сряда до четвъртък на обед, в резултат на валежи, ще има повишения на речните нива в целия Черноморски басейн.

В сряда следобед и през нощта срещу четвъртък ще се повишават речните нива в целия Източнобеломорски басейн, като значителни ще са повишенията в горната част от водосбора на р. Тунджа (над язовир Копринка) и родопските притоци на река Марица. В четвъртък, отново в резултат на валежи, се очакват по-значителни повишения във водосборите на р. Арда и Бяла река. В петък речните нива в басейна ще се понижават, съобщиха от министерството.

Повишения на речните нива ще има в целия Западнобеломорски басейн в сряда и през нощта срещу четвъртък. По-съществени ще са повишенията в горните части от водосбора на р. Струма и на рилските притоци на р. Места. В четвъртък, отново в резултат на валежи, ще има краткотрайни повишения на речните нива основно във водосбора на р. Места. В петък речните нива в басейна ще се понижават.

От МОСВ предупреждават, че в резултат на интензивни валежи, има опасност от възникване на поройни наводнения от сряда вечер до четвъртък сутрин във водосбора на: р. Янтра (р. Златаришка), както и във водосборите на: р. Провадийска (р. Главница) и р. Камчия (р. Котленска, р. Нейковска, р. Селска река, р. Брестова, р. Луда камчия, р. Папаздере, р. Садовска, р. Медвенска, р. Токатдере, р. Герила, по основната река). Възможни са поройни наводнения за същия период и във водосборите на р. Тунджа (р. Радова, р. Беленска, р. Лазова, р. Асеновска (Круча); р. Марица (р. Чепеларска, р. Юговска, р. Чукуркьойска, р. Фотенска, р. Гашня, р. Въча) и в обедните и следобедните часове в четвъртък във водосбора на р. Арда (р. Есенишка, по основната река).

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за утре предупреждение от първа степен (жълт код) за 10 области в Югозападна и Източна България.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии