31.8 C
Пазарджик
вторник, 25 юни, 2024

Всеки втори българин е с наднормено тегло

Всеки втори българин е с наднормено тегло, показват данни на Световната здравна организация. У нас с наднормено тегло са близо 62% от населението – доста повече от средното равнище в световен мащаб, което е 39% .

Стрес, фрустрация, свръхнапрежение.

Нима има човек, който да не прибягва към най-достъпната им противоотрова – вкусната, но и също толкова вредна храна? Мимолетното усещане за щастие обаче не просто разширява образа в огледалото, но и създава зависимости, които разболяват.

Според доклад на Световната здравна организация България е една от страните с висока честота на наднормено тегло и затлъстяване в детска възраст заедно с Гърция, Чехия и Великобритания.  

У нас с наднормено тегло са близо 62% от населението – доста повече от средното равнище в световен мащаб, което е 39%. 25% от навършилите 18 години у нас са със затлъстяване, докато средната стойност за света е около 13%.

Според здравни експерти нашата страна устойчиво следва световните тенденции за плавно повишаване на затлъстяването, като нито една държава досега не е успяла да докладва, че има тенденции към намаляване на теглото, а това е много тревожно.

Затлъстяването е една от сериозните причини за множество болести на хранителната система, за двигателни и други проблеми.

Основните причинители на затлъстяването са лошата култура на хранене и липсата на движение.

Рискове от затлъстяване съществуват и за децата у нас, които имат много ниска физическа активност.

Основните причини за проблемите с теглото се крият най-вече в прекомерната употреба на висококалорични продукти.

Според специалисти зад прекаляването с храната често стоят емоционални и психически проблеми.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии