36.9 C
Пазарджик
неделя, 14 юли, 2024

ВСС спря процедурата по избор на главен прокурор

Висшият съдебен съвет спря процедурата за избор на нов главен прокурор до произнасянето на Конституционния съд. Решението беше взето единодушно днес от присъстващите 18 членове на съвета. В дневния ред е и темата за опит за натиск върху членовете на ВСС, инициирали предложението за предсрочно освобождаване на Иван Гешев. Ще се обсъжда и участието на магистрати в случая „Осемте джуджета“.

Вчера стана ясно, че изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е изпратил до ВСС справка за нарушения на прокурори по казуса „Осемте джуджета“. Справката е изготвена в края на юли 2020. От нея става ясно, че са „допуснати груби закононарушения“ от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Спецпрокуратурата.

Със сигурност трябва да има последствия. Аз ще предложа на Пленума да се извърши, задълбочена проверка по констатациите в доклада. Първо, самият факт, че този доклад три години е държан някъде е тежко дисциплинарно нарушение, най-малкото, на ръководството на прокуратурата. Говорим за екипа лично на Гешев и неговите заместник прокурори, които са имали достъп до този доклад. Част от тях продължават да са в прокуратурата – т.е. по отношение на тях някаква отговорност трябва да бъде потърсена и аз ще настоявам за това“, заяви Атанас Славов – министър на правосъдието.

Източник: БНТ

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии