30.8 C
Пазарджик
петък, 19 юли, 2024

Възстановяват най-стария олтарен балдахин у нас

В навечерието на Рождеството, на Боговъплъщението, Пресветата Пречистата Богородица ще бъде зарадвана с пълното възстановяване на олтарния балдахин в главната църква на посветения и́ манастир.

Оригиналният балдахин, в светая светих на храма, е от 1632г. и е най-старият запазен в България. Изработен е от сребро, мед и бронз с цветни метални позлатени орнаменти, филигранни украси, запълнени с цветен клетъчен емайл. Някои метални части са били позлатени, също и куполният диск с изображението на Христос Вседържител, „таванът” и куполите върху него са от позлатено сребро.

Сега, олтарният балдахин е събран и възстановен върху Св.Престол, след не особено внимателното му сваляне преди около 10 години. Извършената прецизна реставрация е от реставратора Милен Воденичарски, който върна балдахина в изначалната му прелест. Извършено е пълно възстановяване, нанесена е нова позлата, липсващите частички са възстановени, емайлът е почистен и където трябва възстановен. Воденичарски лично сглоби балдахина на мястото му в олтара на съборната църква на Бачковската обител, стоящ над древния Св.Престол.

В хода на възстановяването, беше заснет за първи път оригиналният Св.Престол от 11 век, вторично вграден през 1604 година при възстановяването на храма. Светата обител изказва благодарност на столичния златар и реставратор Милен Воденичарски и екипа му и му пожелава Бог да благослови ръцете му в здраве и духовна бодрост. 

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии