27.8 C
Пазарджик
неделя, 14 април, 2024

За Мария Габриел ключовата дума е диалог

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Днес се изправям пред вас със съзнанието и голямата отговорност пред всички българи. Ключовата ми дума е „диалог“, само така можем да заявим какво е необходимо за България, за българите. С този анонс се обърна в началото на срещата си с ДПС в Народното събрание номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

Затова, подчерта тя, имаме нужда от работещо правителство, което да носи отговорност.

Три „А“ ще са в основата на екипа, с който тя смята да работи – амбиция, авторитет, ангажимент.

Заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев увери, че по темата за главния прокурор Габриел има подкрепата на Движението. На България ѝ отива да има жена за министър-председател в този труден момент, посочи той.

Габриел очерта 10 приоритета:

На първо място работещо правителство и изход от политическата криза. Това означава нормализация на работата на институциите, каза тя.

Следват: стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджета, правосъдна реформа – приемане на основните закони, механизъм за разследване на главния прокурор, реформа в КПКОНПИ и в далечен план конституционна реформа, за което се изисква много работа от МС, НС и Министерство на правосъдието.

Габриел потвърди заявката си за искане за освобождаване на Гешев.

Сред приоритетите са също справяне с инфлацията и ръста на цените, влизане в еврозоната, преодоляване на двугодишното закъснение по ОП, ПВУ, програмата за развитие на селските райони. Подобряване на сигурността на българските граждани – битовата престъпност, войната по пътищата, членството в Шенген. Ускоряване на участието на България в програмите свързани с модернизацията на страната – в сфери наука, иновации, образование, стратегически сектори свързани с цифровия и зеления преход, включително дигитализация на публичния сектор. Ключово за модернизацията на страната са инвестициите в младите хора, каза Габриел.

Девети приоритет са региони – на място да се търсят решения, които да носят полза на хората в ежедневието, което изисква преодоляване на регионалните различия чрез целенасочени действия.

Десети приоритет – опазване и подобряване на здравето с активни здравни политики. Активно участие на България в борбата с раковите заболявания – иновативна медицина.

 

Снимка:БНТ

 

Източник: БНТ, БТА

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии