30.9 C
Пазарджик
вторник, 16 юли, 2024

За над 60% от българите идеалното семейство има 2 деца

За малко над 63 процента от населението идеалът за семейство е семейство с две деца – това сочат данните от извадково изследване на Националния статистически институт, обяви директорът на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ Магдалена Костова на форум на тема „Необратим ли е демографският срив в България“.

Според данните за 17 на сто от населението идеалът е семейство с три деца, а с едно дете – за малко под 8 процента. Костова подчерта, че решаващият фактор човек да стане родител е финансовото състояние:

„На второ място наличието на подходящ партньор и на трето място наличието на подходящи жилищни условия. Интересно е да се покаже и всъщност кои мерки, държавни политики, според хората биха им повлияли да имат още деца или деца по принцип. Това е качеството на здравните услуги и достъпът до тях, увеличаване на средства за социално подпомагане, гарантиране на достъп до детските ясли и градини, намаляване на данъците на родителите в зависимост от броя на децата и премахване на подоходните граници, т.е. детски надбавки са всички“.

 

Снимка: Pixabay

Източник: БНР

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии