30.8 C
Пазарджик
неделя, 14 юли, 2024

Заблуди за грипа, на които трябва да кажем СТОП

Че грипът е тежък са се убедили всички, които са се срещали с този вирус, но има много неистини, които само ни пречат да се справим с болестта и профилактиката.

Широко разпространено мнение е, че грип ни хваща, когато настинем.

Ролята на настинките силно се преувеличава, нашите деца по-често се претоплят, отколкото да настинат. Ако няма контакт с вируси, дори и малко да поизмръзне детето, нищо няма да му стане.

Грипът се лекува с антибиотици. Да лекуваш грип с антибиотик е все едно да оперираш дървен крак. Антибиотиците не влияят на вирусните инфекции, но убиват нормалната, полезна микрофлора, която е елемент на имунната система.

Много родители от притеснение тъпчат децата си с антибиотици при първата температура.

Място за притеснение има, ако след четвъртия-пети ден положението се влошава или се появат допълнителни симптоми. Тогава е възможно добавяне на бактериална инфекция и в тези случаи антибиотиците са оправдани.

Разбира се, след консултация с лекар. Кръвната картина показва има ли бактериална инфекция, тоест нужен ли е антибиотик.

Температурата трябва бързо да се свали! При температура се задейства каскада от имунологични реакции с цел оздравяване. Затова до 38 градуса се препоръчва да не се сваля температурата, още повече, че децата я понасят много добре.

Антипиретици се дават само ако детето го боли ухо, глава и започва да вдига по-висока температура.

Народната медицина е бабини деветини. Не е така.

Народната медицина е изпитан, безопасен метод на лечение, не я подценявайте. При неусложнени инфекции билките, гаргарите, компресите, меда и производните му помагат на организма да се справи по-лесно с болестта.

Маската за лице предпазва от грип. Едва ли, по-скоро е коректно болният да носи маска, за да предпазват останалите.

Като предпазно средство маската е несигурен начин, колкото и плътно да обгръща лицето все пак остава пространство за дишане, откъдето влизат вирусите. А когато се намокри от дъха ни става още по-добър проводник на заразата. Затова тя трябва да се сменя често, на час-два.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии