18.9 C
Пазарджик
събота, 18 май, 2024

Заплатите в НОИ с ръст от 15% от 1 август

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Заплатите на работещите в Националния осигурителен институт ще бъдат увеличени от 1 август с 15 процента – това стана ясно на заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, която прие на второ четене Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 година.

Въпреки несъгласието на ДПС, от същата дата минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители става 780 вместо досегашните 710 лева.

На заседанието на бюджетната комисия се разбра, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС е оттеглила предложението, което направи между първо и второ четене на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване и което предвиждаше ръстът на заплатите в Националния осигурителен институт да се запише в него.

Заместник-председателят на комисията от групата на ГЕРБ – СДС Теменужка Петкова обясни, че този ръст ще залегне в държавния бюджет и той е за 7,8 милиона лева.

Заместник-председателят на комисията от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Венко Сабрутев припомни, че депутати от различни парламентарни групи внесоха предложения преди второто четене на държавния бюджет за близо 300 милиона лева за ръст на заплатите в различни сфери.

На заседанието на комисията бяха отхвърлени предложения на БСП, ДПС и „Възраждане“. Сред тях е предложението на социалистите обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да бъде 850 вместо 780 лева.

Източник: БНР

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии