5.9 C
Пазарджик
понеделник, 22 април, 2024

Започва масово тестване на български граждани

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Започва масово тестване на българските граждани, за да бъде обхваната много по-голяма част от населението на България.

Това обявиха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, които посетиха медицинския център в Банско, където в момента се тестват масово жителите на града.

Министър Ананиев изтъкна, че на редица места в страната вече се реализира такъв тип масирано тестване и даде пример с Банско, Бургас и София.

То се организира от местната власт или структурите по места на РЗИ за определени групи, за които има повишен риск от инфектиране с COVID-19.

Ананиев посочи още, че в България вече има 18 лаборатории, които работят с проби за COVID-19 и лаборантите са оборудвани с всички необходими предпазни средства.

„Това е пътят, по който ще вървим – масово тестване“, посочи министър Ананиев.

Министърът на здравеопазването добави, че масовото тестване ще се извършва както с бързи тестове, така и с PCR-тестове.

Специално за PCR-тестовете Ананиев изтъкна, че от тях са налични 20 000 броя и се очакват допълнителни количества от доставки, поръчани от правителството и от дарения.

Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че най-важното сега е да бъдат запазени здравето и живота на гражданите в България.

Премиерът изрази благодарност и подкрепа за лекарите, полицаите и всички други, работещи на първа линия.

Борисов акцентира също върху мерките на правителството в борбата срещу коронавируса.

„Всеки ден се налага да отговаряме на хиляди въпроси, да убедим хората, че това е единствено правилно“, добави министър-председателят.

Попитан от медиите  за мерките във връзка с предстоящите празнични дни, премиерът посочи, че е важно да се спазва заповедта по отношение на преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове, която здравният министър издаде на 20 март.

Премиерът Борисов обърна внимание и на информацията от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, която сочи, че към момента България има най-ниска заболеваемост от COVID-19 в ЕС по показателя заразени на 100 000 души.

По показателя смъртност на 100 000 души страната ни е на 3 място след Словакия и Латвия.

 

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии