19.8 C
Пазарджик
четвъртък, 13 юни, 2024

Започват Коледните пости. Ето какво да спазваме

От днес започват Рождественски пости или така наречените Коледни пости.

Те са втори по своята продължителност след Великия пост, продължават 40 дни и не са така строги като Великия и Богородичния пост, подобни са на Петровденските пости.

Вярващите започват да постят от 15 ноември. Постът, посветен на Рождество Христово, завършва на 24 декември – Бъдни вечер.

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешават безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се приемат за постни храни. Традиционно на 21 ноември – Въведение Богородично, и на 6 декември – Никулден, се разрешава консумацията на риба. През целия пост не се разрешават месо, млечни продукти, яйца и техните производни.

Православните свещеници подчертават, че физическият пост е само средство за духовно пречистване, човек трябва най-вече с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за грехове си и да потърси опрощение.

Човек, който се готви за изповед и свето Причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Болни, възрастни хора, бременни жени, кърмачки и подрастващи непременно трябва да се посъветват с изповедника си за начина, по който ще постят.

Източник: БНТ

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии