8.8 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

Замърсени води от рудник „Цар Асен“ изтекоха в Луда Яна

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Замърсени дренажни води от рудник „Цар Асен“ са изтекли в река Луда Яна. Причината е аварирали помпи на водоема за богати разтвори. Експерти на РИОСВ-Пазарджик са извършили проверка. Предстои анализ на взетите водни проби в акредитирана лаборатория.

Сигналът за изтичане на замърсени води в река Луда Яна е подаден вчера малко след 17 часа на телефон 112 от кмета на село Цар Асен. Незабавно след получаването му в РИОСВ-Пазарджик е сформирана работна група, която извършва проверка на водоема за богати разтвори.

При извършеното замерване с лакмус е установено наличие на мед над допустимите норми в дренираните води.Рано тази сутрин е сформирана работна група от служители на „Панагюрска медна компания” и „Еко Медет” за доставка и монтаж на високонапорна помпа.

6 часа са продължили ремонтните дейности на водоема. Изграден е предпазен борд от чували с пясък за повишаване височината на приливната стена.

В 13 часа днес е пусната монтираната нова помпа. До момента са взети четири водни проби от различни точки на река Луда Яна.

От РИОСВ-Пазарджик е подаден сигнал към РЗИ-Пазарджик, за да бъде извършена проверка на питейните водоизточници, разположени по течението на река Луда Яна.

На оператора, който стопанисва водоема „Еко Медет“, ще бъдат съставени констативни протоколи и съгласно закона за околната среда ще бъдат предприети административно-наказателни мерки, уточниха от екоинспекцията.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии