30.8 C
Пазарджик
неделя, 14 юли, 2024

Кой посегна на Корията край Ковачево?

За сеч на дървета в местността „Корията“ в Ковачево ни сигнализираха притеснени жители на селото. Това, което фрапира жителите на селото е посегатеството към единственото диво и недокоснато досега място, което служи за отдих, разходки, лов и риболов, а също е и дом на пчели, патици, нутрии и други животински видове. Територията на Корията попада в така наречената Натура 2000. Това е специална зона, в която е абсолютно забранено да се извършва гола сеч.

Но, в края на миналата седмица в местността Корията край Ковачево се появяват обозначителни табели, които указват, че достъпът до местността е забранен, тъй като е обект за добив на дървесина. Ден след това хората от селото чуват и шум от моторни резачки, идващ от Корията.

Оказва се, че през 2022 година след таен търг обавен от Община Септември фирма от Самоковско е платила правото за сеч в местността и получава позволителноза сеч. Срещу 36 520 лева без ДДС. фирмата ще отсече и изкупи дървесина. Количеството, което има право да отсече е 285 кубически метра акация. За хората от Ковачево „Корията“ е емблематично място за отдих, разходки и туризъм и те не искат 100-годишни акации да се унищожават.

Хората в Ковачево са категорични, че ако сечта продължи ще започнат протести.

В момента сеч не се води. Но е факт, че позволителното все още не е оттеглено и продължава да бъде в сила. Това означава, че във всеки един момент дейностите в Корията могат да се възобновят, без да има предварително предупреждение за това. Най-голямото опасение на хората е, че няма да бъде наложен необходимия контрол и фирмата изпълнител ще злоупотреби със сечта.

Още по темата вижте във видеото.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии