30.8 C
Пазарджик
петък, 19 юли, 2024

14 присъди по делото за радикален ислям

Всички 14 подсъдими по делото за разпространение идеите на терористичната организация „Ислямска държава“ получиха присъди от Окръжен съд-Пазарджик. 13-те мъже получиха ефективни присъди, а единствената жена сред обвиняемите получи условна присъда.

Всички 14 обвиняеми за разпространение идеите на терористичната организация „Ислямска държава“ изслушаха наложените им присъди. Подсъдимите по делото са признати за виновни за проповядване на омраза на религиозна основа и за пропаганда на война. Най-тежко е наказанието на Ахмед Муса Ахмед, който получи присъда от 7 години и 6 месеца с още една година допълнително.

Ахмед ще изтърпяването наказанието си при строг първоначален режим. Освен това съдът постанови той да изтърпи отделно и изцяло наказание от 3 години лишаване от свобода, което вече е влязло в сила по друго дело.

Ахмед Муса Ахмед и в момента се намира в затвора и бе в съдебната зала под охрана.

 Четирима получиха наказания от по 3 години и 6 месеца лишаване от свобода, шестима бяха осъдени на 2 години и 6 месеца затвор, а двама получиха ефективни присъди от 2 години.

Единствената жена сред подсъдимите Александрина Ангелова получи условна присъдa с пробация за срок от четири години и половина. Според адвоката и тази присъда е тежка.

Прокурорът определи присъдите като справедливи.

13 от подсъдимите ще платят както глоби между 6000 и 9500 лв, така и разходи по делото, които възлизат на 2 861 лв. на човек.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии