93 безработни в област Пазарджик ще работят по програма

26.03.2018 17:38 908 Коментари: / Добави коментар Редактор: Павлина Гаджева Региони

Зам.- областният управител Петър Белчев председателства заседанието на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие, което се проведе днес в областна администрация Пазарджик.

Главният секретар на областна администрация Пазарджик, Светлан Карталов представи информация за потребностите на работодателите от работна сила в област Пазарджик към 1 март 2018. Тя е изготвена въз основа на обобщените електронни анкети на 247 работодатели от областта и съдържа анализ на споделените от тях потребности от работна сила.

С най-висок приоритет при подбора на назначаваните кадри са позитивните лични качества и мотивация и отговорността към работата, последвани от готовност за обучение на работното място.

Първите 19 най-търсени от работодателите професии (25% от общия им брой) през следващите 6 месеца формират 59% от усреднената прогноза за търсене на работна сила и това са: Машинен оператор, Оператор в дървообработването, Работник в дървообработването, Сервитьор-барман,  Готвач, Оперативен счетоводител, Строител – монтажник , Продавач – консултант, Озеленител, Водач на МПС за обществен превоз, Строител, Камериер, Помощник в строителството, Заварчик, Шивач, Електротехник, Администратор в хотелиерството, Работник в заведенията за хранене и развлечения и Електромонтьор.

Близо 25% от работодателите посочват като необходими ключовите компетентности: инициативност и предприемачество (способности за адаптиране към промени, за работа в екип, поемане на отговорност за собствените действия, определяне на постижими цели, мотивация за успех.), общуване на роден език (способност да се изразяват и анализират мисли, чувства и факти в устна и писмена форма (слушане, говорене, четене и писане), и да се общува в подходящата езикова форма в разнообразен социален и културен контекст — образование и умение за учене (умения за организиране и контролиране процеса на учене; способност за усвояване и прилагане на нови знания).

Фани Николова от Дирекция „Регионална служба по заетостта“ Пловдив, представи условията за разработване на Регионална програма за заетост и обучение 2018.

Определената за Област Пазарджик квота за 2018 година възлиза на 377 367 лева. Тя е достатъчна за осигуряване на заетост в обществено полезни дейности на общо 93 лица за 6 месеца на 8- часов работен ден. В случай на назначаване на 6- часов работен ден, броят на назначените лица може да се увеличи пропорционално.

Със Заповед на областния управител ще бъде назначена комисия, която да оцени и класира предложенията на общините и да състави проект за Регионалната програма за заетост за 2018 година. Комисията по заетостта одобри и методика за оценка на проектните предложения, съдържаща коефициенти по приоритети на целевите групи по програмата - безработни лица с трайни увреждания, безработни младежи до 29 г. с подгрупа до 25 г. младежи, които нито се обучават, нито са заети, безработни над 50-годишна възраст, безработни без или с нетърсена на пазара на труда професионална квалификация, безработни без или с нетърсена на пазара на труда професионална квалификация, безработни без или с ниска степен на придобито образование (включително от ромски произход), продължително безработни лица и неактивни лица, желаещи да работят в т.ч. обезкуражени лица.

На заседанието присъстваха директорът на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ Пловдив – Мария Георгиева, ръководителите на Бюрата по труда в област Пазарджик, Инспекция по труда, представители на общините, на организации на работодатели и на синдикатите.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

4 предизборни щаба заговориха за „изборен туризъм“ по селата в община Пазарджик
18.10.2019 17:55 238
4 предизборни щаба заговориха за „изборен туризъм“ по селата в община Пазарджик

В специална пресконференция 4 политически формации обявиха съмненията си за наруш...

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба, заразена с листерия
18.10.2019 17:47 223
БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба, заразена с листерия

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изтегли от пазара над 251 кг...

Откриха труп на мъж в хралупата на дърво
18.10.2019 17:28 1691
Откриха труп на мъж в хралупата на дърво

Трупът на мъж бе открит при пожар в землището на пазарджишкото село Звъничево. От...

ТМ+

Близо еднометрова зелена игуана свалиха от липа
16.10.2019 13:01 1634 Общество
Близо еднометрова зелена игуана свалиха от липа

Сигнал на безплатния Горещ телефон на Община Стара Загора за почти еднометрова зе...

60% от жените в Европа страдат от сексизъм на работното място
12.10.2019 14:11 383 Общество
60% от жените в Европа страдат от сексизъм на работното място

Шестдесет процента от жените в Европа са претърпели насилие или сексуален тормоз ...

Полицията инструктира ловните дружинки
05.10.2019 12:27 824 Общество
Полицията инструктира ловните дружинки

Взети са всички необходими мерки за нормалното протичане на новия ловен сезон за ...

Отбелязваме Световния ден за защита на животните
04.10.2019 09:52 417 Общество
Отбелязваме Световния ден за защита на животните

Днес отбелязваме Световния ден за защита на животните. Той се чества в Деня на Св...