28.9 C
Пазарджик
понеделник, 22 юли, 2024

Доброволци почистиха Мемориалния комплекс в Батак

Регионален клуб ,,Родова памет“ – Батак, част от НС Единение, организира почистване на Мемориален комплекс ,,Априлци и Антонивановци“ в града. Инициативата бе проведена съвместно с Исторически музей – Батак и Община Батак.

Трябва да пазим всичко що ни е завещано, не само с думи, но и с дела, убедени са хората от родолюбивия клуб в Батак. Съхраняването на културно – историческите ценности е дълг пред обществото. Почистването на Мемориала е по същество съхранение на неговата стойност. Историята трябва да се знае, да се помни, да се пази, казват още инициаторите. Историята трябва да се предаде на следващите поколения, такава каквато е.

Батак е саможертва, Батак е Свобода. След акцията по почистването им, стълбището и паметникът ще посрещат туристи и гости на града в един достоен вид.

РК ,,Родова памет“ обявиха, че тази доброволческа инициатива ще бъде ежегодна.

Мемориалът е открит през 1978 година във връзка с честванията на 100 годишнината от Освобождението на България. Така батачани отдават почит към загиналите мъже, жени и деца по време на Априлското въстание от 1876 година. Отдават почит към жертвите от родопския партизански отряд ,,Антон Иванов“, който развива активна дейност в региона в периода 1941-1944 година. Основното послание на Мемориала е „Две епохи, един идеал – свобода“.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии