23.9 C
Пазарджик
четвъртък, 13 юни, 2024

Фрапиращи нарушения на територията на ДГС Батак констатира ИАГ

Спряна е работата в 23 сечища след проверки на Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции по горите в увредени от природни бедствия гори на територията на регионалните дирекции по горите Берковица, Благоевград, Ловеч, Велико Търново, София и Пазарджик.

Най-фрапиращите случай за нарушения са констатирани на територията на ДГС Батак, където са спрени дейностите по сеч и извоз в 10 насаждения. Проверките са извършени на случаен принцип в 45 обекта за добив на дървесина с издадени позволителни за принудителна или санитарна сеч. Проверени са предписанията за извършването на сечта, извършената маркирация и извеждането на сечта. 

В част от проверените насаждения е констатирана здрава маркирана дървесина, видимо без повреди, причинени от абиотичен и биотичен фактор. Поради несъотвествие на предвидената сеч и извършеното маркиране са спрени дейностите по сеч и извоз в почти половината от проверените насаждения, като са дадени предписания за обезсилване на позволителното за сеч.

Друго нарушение, което инспекторите санкционират е, че дървесината, добита от насажденията, която се намира на временните складове е годна строителна дървесина, която е сортиментирана в категория негодна и попада в асортимент „дърва“. Установена е и сеч на немаркирани дървета.

За констатираните нарушения са съставени актове по Закона за горите на лицата, извършили маркирането и издали позволителните за сеч.

Източник: ИАГ

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии