5.9 C
Пазарджик
вторник, 5 март, 2024

Вандали оскверниха паметник в Батак

Няма съмнение, че всеки определящ себе си за българин трябва да посети Батак. Градчето, което свързваме със събитията от месец май 1876 година, саможертвата на батачани по време на въстанието, кървавите и смразяващи кланета.

На фона на всичко случило се в града в исторически аспект днес ставаме свидетели на вандалска проява именно там, в Батак.

Неизвестни оскверниха величествения Мемориал „Априлци и Антонивановци“ като с черна боя са изрисувани полумесец и звезда – знаци от флага на турското знаме.

Часове след публикацията паметникът е бил почистен. Не от общината, а от добри хора.

Днес повечето от жителите на Батак се оказа, че дори не знаят за вандалската проява, установи екипът ни.

И в Батак, и в социалните мрежи обаче всички са категорични, че това е недопустимо заради паметта на хората, загинали заради нашата свобода и независимост, а и заради самите нас. Защото народ, който не помни историята си е обречен да я повтори.

Мемориалът „Априлци и Антонивановци“ е открит по случай 100-годишнината от Освобождението на България и носи посланието „Две епохи, един идеал – свобода”. Трите мраморни пилона с фигури отдават почит към хиляди мъже, жени и деца, загинали в кървавата Априлска епопея през 1876 г., както и жертвите от родопския отряд „Антон Иванов”, който развива партизанска дейност през 1941-1944 г.

Възмутително е и състоянието, в което община Батак поддържа мемориалът. Подстъпът към него е в лошо състояние, видя екипът ни. На места липсват цели стъпала, а на други те са опасни, защото са разбити и пред разпад.

И тук в никакъв случай не бихме приели оправданието, че средства в общината няма, защото да подредиш стъпалата и да ги заздравиш се изисква преди всичко желание. Както и визия за управление, за развитие на града и на така наречения “исторически туризъм”, което уж било водещо в работата на общинското ръководство. 

Дали по този начин трябва да пазим своята история и дали така трябва да посрещаме хората отишли в Батак, за да се запознаят с историята на бунтовния град оставаме да преценете сами.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии