29.9 C
Пазарджик
понеделник, 24 юни, 2024

Защо батачани искат градът им да стане отделна община?

Жителите на Батак организираха подписка с искане градът и курортното селище Цигов чарк да се отделят в самостоятелна община. От настоящата те желаят да отпаднат селата Нова махала и Фотиново. За исканата промяна инициаторите на подписката посочват три причини, сред които политическото влияние на ДПС.

Според Веселин Станков до обособяване на нова община може да се стигне чрез местен референдум или с директно решение на Министерски съвет.  По думите му подписката е подкрепена от 90% от активното население на жителите на град Батак.

Според членовете на инициативния комитет през последните години инвестициите в селата Нова махала и Фотиново са приоритетни за общинското ръководство в Батак. Пред Телемедиа кметът Петър Паунов отрече. Той заяви, че Батак е еталон за толерантност и добро съжителство между християни и мюсюлмани и не разбира тези искания от страна на инициативния комитет. Кметът е категоричен, че исканото отделяне на Батак и курорта Цигов Чарк в самостоятелна община е и икономическо не издържано. Нещо, с което не се съгласиха от местния инициативен комитет.

Градоначалникът оспори и твърдението за приоритетни инвестици в селата. Той ни предостави справка за усвоените средства по европейски фондове и общински капиталови разходи направени за периода 2004 до 2020 година. Според документа инвестициите в град Батак са в размер на 19 362 575 лв., в Нова Махала 7 640 083 лв, а във Фотиново 5 282 912 лв.
 
Подписката на жители на Батак вече е изпратена в Министерски съвет, но на този етап от там няма никакъв отговор.

Още за мнението на батачани вижте в репортажа

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии