БДЖ започна да разпродава теснолинейката

21.11.2018 17:40 5322 Коментари: / Добави коментар Източник: Родопска теснолинейка Редактор: Павлина Гаджева Региони
БДЖ започна да разпродава теснолинейката

Чрез търг с тайно наддаване БДЖ се опитват да се отърват от всички 359 товарни вагона по теснолинейката Септември – Добринище срещу скандално ниски цени от 2315 до 3921 лв. за вагон, много от които са в добро състояние, съобщават от "Родопската теснолинейка". Това става ясно от качено обявление в сайта на държавния железопътен превозвач.

Първият търг се е провел на 20 ноември 2018г. – вчера, според сайта на дружеството, а на 30.11.2018 ще има повторен търг. Плашещо е, че в списъка с вагони за „продан” или по-точно за подаряване е и единственият вагон-отопляр № 99001 – товарен вагон, оборудван с техника за отопление на съставите от начална гара – дейност, задължителна за БДЖ. 

Наскоро предприемач от софийска фирма е ходил в Септември на оглед за вагоните, които явно ще купи. Граждани, бивши и настоящи служители коментират разпалено, че ако наистина е намерен купувач за всички вагони, то по теснолинейката никога повече няма да тръгнат товарни влакове или ретро композиции с товарни вагони, защото едва ли някой ще произведе нови товарни вагони за това непопулярно вече междурелсие 760 мм. А при тези апетитно ниски цели, купувач едва ли няма да се намери.

Тук е мястото да обърнем внимание, че през настоящата 2018 година румънска компания закупи 11 товарни вагона от теснолинейката на същите ниски цени. От достоверни източници научихме, че вагоните се ремонтират в Румъния и се експлоатират по туристическа жп линия като в тях се качват пътници – платформените вагони са превърнати в панорамни, а фургоните предлагат пътуване като в миналото, както се е пътувало и тук в годините, когато все още не е имало достатъчно пътнически вагони и хората са се возили в товарни фургони, седнали на слама или дървени пейки, а в средата има печка на дърва, както навремето. Така нашата съседка печели популярност и пари с нашите вагони, докато България и БДЖ разпродава за без пари потенциала за развитие на Родопската теснолинейка.

Служители на железниците обясниха, че платформените вагони по теснолинейката, каквито купиха румънците и които също попадат в обхвата на търга, са изключително запазени, защото са пътували по линията съвсем за кратко, и с малък ремонт могат да се използват за товарни и атракционни пътувания.

Остава надеждата БДЖ да отдели по няколко от всеки тип товарни вагони като наследство от миналото, за да могат тези вагони да се използват в бъдеще поне с туристическа цел, ако не за товарно движение. След проверка стана ясно, че типовете товарни теснопътни вагони са 6 – цистерни, дървени фургони, метални фургони, платформи и вагони за насипни товари, както и 2 прототипни вагона за превоз на зърнени култури, които също са ценни и би следвало да бъдат запазени. Запазването на по 10 вагона от тип се равнява на 52 вагона от общо 359, което не би повлияло пагубно на дружеството.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Прогноза за времето в неделя и цялата работна седмица
26.03.2023 09:07 18
Прогноза за времето в неделя и цялата работна седмица

В неделя сутринта все още в източните райони е възможно да превалява, но и там ва...

Въреки многото контузени, ВК Хебър надигра Берое
25.03.2023 20:08 174
Въреки многото контузени, ВК Хебър надигра Берое

ВК Хебър показа шампионски манталитет в труден мач срещу Берое. В Стара Загора бъ...

ФК Хебър с победа в приятелски мач
25.03.2023 19:20 70
ФК Хебър с победа в приятелски мач

ФК Хебър изигра първия си мач под ръководството на ст. треньора Любослав Пенев. П...

ТМ+

LG SOUNDBAR системи с визия за устойчиво бъде-ще
25.03.2023 12:17 75 Техно
LG SOUNDBAR системи с визия за устойчиво бъде-ще

LG Electronics (LG) е компания, която усилено работи, за да създаде иновации, кои...

Вярвания и традиции на Благовещение
25.03.2023 08:51 511 Общество
Вярвания и традиции на Благовещение

Празникът е наричан още Благовец, Благовещене, Благоец. В календара на Христ...

Задължителен изпит за управление на МПС за възрастните хора?
24.03.2023 18:13 8913 Общество
Задължителен изпит за управление на МПС за възрастните хора?

В статистиката на КАТ често има произшествия с възрастни водачи, на които им е пр...

Как да оптимизираме семейния бюджет?
24.03.2023 16:41 108 Общество
Как да оптимизираме семейния бюджет?

Финансите, с които разполага едно домакинство, безспорно са може би най-важната т...