23.9 C
Пазарджик
петък, 14 юни, 2024

Доброволци разчистват пътя до мемориал край Брацигово

На метри от пътя Пещера-Брацигово скрити остават много стъпала, които водят към цял мемориален парк, изграден в памет на много хора, загинали в различни епохи и за различни каузи. Този мемориален парк обаче е недостъпен. За това доброволци се заеха да изчистят пътя до него. Иванка Колева е основният иницатор на доброволческата инициатива, в която с охота се включват съучениците и от випуск 72-ри, завишили строителния технуким в Брацигово. Те имат трудната задача да изчистят от храстите и дървета около 1 декар стъпала в местността Грамадите.

На каменни блокове са изписани имената на десетки брациговци от няколко поколения, които са загинали в различни исторически моменти. И дори някои от тях днес да са спорни, то паметта на жертвите трябва да се съхранява и да се помни вкичко, което се е случило, категорична е Недялка, която не е родом от Брацигово, но познава местната история.

Въпреки, че доброволците са вече в пенсионна възраст, те показаха завидно трудолюбие и само за няколко часа първите площадки на стълбите към паметника се разкриха. Днешният ден е само началото на това, което искат да направят и се надяват, че примерът им ще бъде заразителен, така че следващия път към тях да се присъединят още хора, а и по-млади от тях. А следващата цел е да се поправи и района около самия мемориален комплекс, който не е пощаден нито от времето, нито от набезите на хората.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии