20.9 C
Пазарджик
петък, 14 юни, 2024

Деница Сачева: Над 2 милиарда лева ще се инвестират в образованието

Образованието е приоритетът на всички приоритети в работата на правителството. Това заяви в Пазарджик по време на дискусия заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Тя подчерта, че в образователната система ще бъдат инвестирани почти 2 млрд. 400 млн. лв. Почти 1 млрд. и 400 млн.лв. ще бъдат инвестирани в двойното повишаване на възнагражденията на учителите, а над 700 милиона лева за ремонти на над 500 училища в страната и 400 милиона лева по проекти и програми.

 

Образованието е универсален отговор на всички наши проблеми и затова е приоритет не само на нашето правителство, но и на цялата Европейска комисия, обяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева при откриването на дискусията на тема “Образование и мотивация на младите хора за повече знания и перспективи за развитието на България и Европа“.

 

Деница Сачева очерта 5 основни направления, по които се работи.

 

Учителят е професия на бъдещето, но тя ще се промени много. Към нея искаме да насочваме колкото се може повече млади хора, подчерта зам.министърът на образованието Деница Сачева.

 

Като друг основен акцент бе откроена дигитализацията в системата на образованието. Планира се през следващите 2 години 50 милиона евро да бъдат инвестирани за дигитализация на българското образование. Предвидена е и нова национална програма, както и средства за ремонт на професионалните гимназии.

 

По време на дискусията бяха обсъдени въвеждането на електронни дневници, както и високотехнологичните ресурси в учебните и детските заведения. Директори на училища предложиха при финансирането им в бъдеще да се отчитат и постигнатите резултати.

 

Кметът на Пещера Николай Зайчев настоя за държавна подкрепа при обновяване на материалната база на детските градини и получи уверение от зам.-министър Сачева, че това ще бъде един от акцентите в бъдещата политика на министерството.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии