Десета национална среща на експертите по програми и проекти от общините се проведе в Боровец

13.11.2018 15:57 666 Коментари: / Добави коментар Редактор: Любомир Кузев Региони

Събитието се организира в партньорство с Община Самоков, която се кандидатира и бе избрана за град-домакин на един най-значимите и мащабни форуми на НСОРБ и НСОРБ-Актив.

Срещата се утвърди като място, на което всички, ангажирани с усвояването и управлението на европейските фондове, обменят опит и практики, дискутират и търсят общи решения на възникналите проблеми, за да бъдат използвани по оптимален начин тези ресурси.

Във форума взеха участие експерти от дирекция „Централно координационно звено“ в Министерски съвет; експерти от Генерални дирекции „Земеделие и развитие на селските райони“ (AGRI); „Регионална и селищна политика“ (REGIO); „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ (EMPL) към Европейската комисия, членове на българската делегация в Европейския комитет на регионите, ръководителите на УО на ОПРР, ОПОС, ОПРЧР, ПРСР, ПМДР и експерти от техните екипи;
Поздрав към организатори и участници от името на Община Самоков отправи Красимира Костадинова, директор на дирекция “Европейски програми и ТСУ”.

На форума бяха представени и постиженията на Община Самоков в усвояването на средства по европейски програми. През двата програмни периода до момента са изпълнени проекти за над 50 млн. лв., като едни от най-сериозните инфраструктурни проекти са изграждане на пътя Шипочан – Гуцал, изграждане на водопровод и канализация на селата Белчин и Доспей, ремонт на четвъртокласната пътна мрежа в четири села, както и ремонт на улици и тротоари в града.

Инфраструктурните проекти са на обща стойност близо 20 млн. лв. Сериозна инвестиция в опазване на околната среда е изграждането на Регионалния център за битови отпадъци за 8,5 млн. лв

В сферата на социалната политика – изграждането на Център за настаняване от семеен тип, където 12 деца намериха свой дом.

В момента се реализира проект за изграждане на Център за обществена подкрепа, който ще даде възможност за подкрепа и на децата от ЦНСТ, след пълнолетието им. Отговорното отношение към здравеопазването показва извършения ремонт на отделенията в МБАЛ Самоков и закупуване на медицинска апаратура на обща стойност 3,5 млн. лв.

В сферата на туризма и културното наследство най-значимия проект е реставрацията на късноантичната крепост „Цари Мали Град”, както и проекта за маркетинг на туристическа дестинация.

С широка обществена значимост са проектите за внедряване на енергийна ефективност на обществени и частни сгради на обща стойност 8 млн. лв.

В перспектива, Общината създаде местна инициативна група, за което има одобрена стратегия за 9 млн. лв. Това ще бъде от изключителна подкрепа и за бизнеса.

В началото на следващата година ще бъде подписан и договора за създаване на Местна инициативна рибарска група, като за нея финансирането е около 2 млн. лв. Подготовката и кандидатстването с проекти ангажира сериозен ресурс от общинска администрация. Нашата община има готовност с много инфраструктурни проекти, особено във ВиК сектора, с които ще кандидатства при отварянето на подходящ програмен прозорец. 

Важно е да се разбере, че отговорното отношение към усвояването на средства от европейските програми ни дава възможност да подобряваме качеството на живот на жителите в дадена община.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Коледната елха грейна в Пещера
13.12.2019 18:13 19
Коледната елха грейна в Пещера

Празничният дух обзе и Пещера. Боби шоу, Арлекин, Скарабуш, джуджета, фокуси и пе...

Близо 4000 лв. благотворително събраха от ПГИТ “Алеко Константинов”- Велинград
13.12.2019 17:44 32
Близо 4000 лв. благотворително събраха от ПГИТ “Алеко Константинов”- Велинград

При огромен интерес премина първото издание на благотворителния коледен базар на ...

Спортни легенди избират “Спортист на годината” в Пазарджик
13.12.2019 16:29 116
Спортни легенди избират “Спортист на годината” в Пазарджик

Шест от спортните легенди на България се включиха в комисията, който избра на...

ТМ+

Зимните курорти у нас откриват ски сезона
13.12.2019 11:57 78 TM +
Зимните курорти у нас откриват ски сезона

Зимата дойде и любителите на зимните спортове с нетърпение чакат откриването на с...

Започна ремонтът на пътя Пазарджик-Пловдив
09.12.2019 17:51 6051 Акценти
Започна ремонтът на пътя Пазарджик-Пловдив

Стартираха дългоочакваните ремонтни дейности по пътя Пазарджик-Пловдив. Те бяха о...

Apple ще пусне на пазара пет нови модела iPhone през 2020
07.12.2019 11:04 323 Техно
Apple ще пусне на пазара пет нови модела iPhone през 2020

През следващата година Apple може да представи пет нови модела iPhone едновременн...

БСП се разграничи от Славчо Велков и Георги Мърков
06.12.2019 16:57 1620 Акценти
БСП се разграничи от Славчо Велков и Георги Мърков

БСП в областта се разграничи официално от ексдепутатите си Славчо Велков и Георги...