Десетки чевермета завъртяха в Паталеница
Десетки чевермета завъртяха в село Паталеница. Това е от малкото места у нас, където масово на открито по стар обичай се пекат агнета на ръжен.
Вече пет столетия съществува обичая, свързан с приготвянето на гергьовското агне в пазарджишкото село Паталеница. Така беше и тази година. Самото приготовление стартира ден по-рано с изкопаването на така наречения трап. А агнета се пекат по точно определен начин.
И въпреки че самото печене продължава половин ден, мераклии не липсват. Без значение дали в къщата има именик или не, на Гергьовден в Паталеница се празнува. На празника в Паталеница всеки е добре дошъл, категоричен е Стоил, който от години спазва традицията. А с приятели от близо и далеч празникът в Паталеница приключва в ранните часове на следващия ден.
Топ новини

Президентът Румен Радев издаде указ за съставяне на кабинет, предаде NOVA. Мал...

В края на творческия сезон ПТС „Чудесия“ взе участие в три последоват...

Спортен клуб „Пентатлон“ спечели две шампионски титли на Държавното п...
ТМ+

Експертна група, назначена от НАСА, за да проучи деликатния въпрос за НЛО, подчер...

Овен Колкото и трудно да е понякога, опитайте да запазите мнението си за себ...

Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден, в деня след празника Петдесетница и ...

Овен - Ще получите окончателен резултат от процесите, които се развиват в после...
Коментари