27.8 C
Пазарджик
събота, 13 юли, 2024

Десетки чевермета завъртяха в Паталеница

Десетки чевермета завъртяха в село Паталеница. Това е от малкото места у нас, където масово на открито по стар обичай се пекат агнета на ръжен.

 

Вече пет столетия съществува обичая, свързан с приготвянето на гергьовското агне в пазарджишкото село Паталеница. Така беше и тази година. Самото приготовление стартира ден по-рано с изкопаването на така наречения трап. А агнета се пекат по точно определен начин.

 

И въпреки че самото печене продължава половин ден, мераклии не липсват. Без значение дали в къщата има именик или не, на Гергьовден в Паталеница се празнува. На празника в Паталеница всеки е добре дошъл, категоричен е Стоил, който от години спазва традицията. А с приятели от близо и далеч празникът в Паталеница приключва в ранните часове на следващия ден.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии