14.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

До края на 2029 г. ще бъдат закрити всички складове за излезли от употреба препрати за растителна защита в област Пазарджик

Това стана ясно на среща днес в екоинспекцията, в която взеха участие представители на МОСВ, РИОСВ, на общините Стрелча, Велинград и Белово, собственици на действащи складове, земеделски производители от региона и наблюдател от офиса за икономическо сътрудничество към Швейцарското посолство

Най-късно до края на 2029 г. ще бъдат закрити всички складове, съхраняващи негодни и излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита в териториалния обхват на РИОСВ-Пазарджик.

Експерт на РИОСВ-Пазарджик изнесе презентация за целите на Швейцарско-българската програма за сътрудничество, свършеното до момента през първия етап на програмата и за мерките, които следва да се предприемат след почистване на складовете. От нея стана ясно, че в периода 2015 – 2019 г. в област Пазарджик са закрити 8 от 12-те склада, съхраняващи негодни и излезли от употреба препарати за растителна защита и за обезвреждане са предадени близо 43 тона. Предстои почистването и закриването на още 4 склада – по един в общините Пазарджик, Велинград, Белово и Стрелча с налични в тях около 22,5 тона препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност. Участниците в срещата настояха за приоритизиране на складовете, защото не всички са с еднакъв риск като географско положение, близост до водно тяло, количество на съхраняваните препарати и охрана. От МОСВ поставиха акцент върху информираността на населението и предприемане на мерки за последващ контрол.

Обезвреждането на препаратите за растителна защита с изтекъл срок на годност ще се извърши в специализирани инсталации извън територията на страната в рамките на Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Дейностите по почистване на складовете ще се контролират от комисия, която ще включва представители на РИОСВ-Пазарджик, РЗИ, Пожарна безопасност, Общинска администрация, Областна администрация и собственици на складовете. Вторият етап на програмата ще стартира на 1 януари 2025 година.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии