19.9 C
Пазарджик
вторник, 23 юли, 2024

Доброволци възраждат църквата в Алеко

В пазарджишкото село Алеко Константиново стартира кампания за набиране на средства за възстановяването на храм „Свето Възнесение Христово“. За целта е сформиран Инициативен комитет. Единствената църква в селото е построена преди Освобождението.

Старата църква е керпичена, днес от нея са запазени няколко стени. През 2007 година са махнати керемидите, за да се реставрира 160-годишния храм. Извършен е частичен строеж и работата е прекратена. Резултът е печален, защото 12 години село Алеко Константиново е без църква, а сградата се руши бързо.

 

Строителните работи се извършват по одобрен план. Доброволците от Алеко са тук всеки ден, започнали с почистването на обраслия двор. Не ги спират и минусовите температури. Най-усилен труд кипи в почивните дни. Всеки помага.

 

За да бъде възстановен храмът обаче са необходими средства.Инициаторите на възстановяването на църквата се надяват към тях да се присъединят и други желаещи да помогнат. Има разкрита банкова сметка на църковното настоятелство, която ще намерите на нашия сайт telemedia.bg. Но всеки е добре дошъл и на място, за да помогне с каквото и както може.За всеки дарен лев ще бъде даден публичен отчет , съобщават също от Инициативния комитет.

 

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии